ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ΕΛΕΝ ΤΖΟΝΣΟΝ ΣΙΡΛΑΦ

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Λιβερία

ΜΟΝΡΟΒΙΑ. Νικήτρια των προεδρικών εκλογών της Λιβηρίας ανακηρύχθηκε χθες η Ελεν Τζόνσον-Σίρλαφ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της αφρικανικής ηπείρου. H κ. Τζόνσον-Σίρλαφ έλαβε το 59,4% των ψήφων στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις οκτώ του μηνός έναντι του 40,6% που έλαβε ο πρώην ποδοσφαιριστής, Ζορζ Γουεά. O Γουεά υποστήριξε ότι οι εκλογές αμαυρώθηκαν από κρούσματα νοθείας, ωστόσο διεθνείς παρατηρητές τόνισαν ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες. «Ευχαριστώ τον λαό της Λιβηρίας, που πραγματοποίησε νόμιμες εκλογές.

ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ

«Θολή» η φυλάκισή του

Η αρχική του περιγραφή ήταν σκληρά εκπαιδευμένος τρομοκράτης, που είχε συναντηθεί με κορυφαίους της ηγεσίας της Αλ Κάιντα το 2001, και το 2002 είχε συζητήσει τις λεπτομέρειες για την ανατίναξη πολυτελών διαμερισμάτων στις ΗΠΑ με «βρώμικη βόμβα». Τελικώς τίποτε από όλα αυτά δεν αναφερόταν στο κατηγορητήριο, που απαγγέλθηκε μόλις προχθές εις βάρος του Χοσέ Παντίγια, που πέρασε τρία χρόνια σε φυλακή του αμερικανικού ναυτικού. O Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες δεν θέλησε να σχολιάσει την αναντιστοιχία, αρκέστηκε να πει ότι ο Παντίγια είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό για να εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή ιερού πολέμου. Εμπειρογνώμονες σε θέματα νομικής φύσεως διατύπωσαν την εκδοχή ότι η κυβέρνηση Μπους προσπαθεί να αποφύγει την απόλυτη ανατροπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. O Χοσέ Παντίγια είχε συλληφθεί το 2002, αμέσως μετά την επιστροφή του στο Πακιστάν. Θα μεταφερθεί σε φυλακές του Μαϊάμι, όπου ίσως δικαστεί το Σεπτέμβριο.

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ TO ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Οχι σε ομοφυλόφιλους ιερείς

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Σκληρή γραμμή στο ζήτημα των ομοφυλόφιλων ιερέων, το οποίο διχάζει τους πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο, υιοθετεί το Βατικανό, το οποίο με χθεσινή του ανακοίνωση απαγορεύει τη χειροτονία «ενεργών» ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Καθολική Εκκλησία απαγορεύει επίσης τη χειροτονία ανδρών με εμφανείς τάσεις ομοφυλοφιλίας, καθώς και όσων υποστηρίζουν φανερά την «γκέι κουλτούρα». Δέχεται ωστόσο τη χειροτονία πρώην ομοφυλοφίλων, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τις ομοφυλοφιλικές τους τάσεις για διάστημα τριών ετών. H αμερικανική οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων κατηγόρησε το Βατικανό, ότι χρησιμοποιεί τους ομοφυλόφιλους ως αποδιοπομπαίους τράγους.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ TH ΝΑΣΑ

Ρωγμές σε διαστημόπλοιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μικρές ρωγμές στο αφρώδες μονωτικό υλικό δεξαμενής καυσίμων του διαστημικού λεωφορείου, ανακάλυψαν επιστήμονες της ΝΑΣΑ. Οι ρωγμές αυτές ενδέχεται να σχετίζονται με τα κομμάτια αφρώδους μονωτικού υλικού που αποκόπηκαν από τα διαστημικά λεωφορεία κατά τη διάρκεια της εκτοξεύσεων. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναζητούν την αιτία της διαρροής μονωτικού υλικού κατά τη διάρκεια εκτοξεύσεων, όπως εκείνη του διαστημοπλοίου Ντισκόβερι τον περασμένο Ιούλιο. Γι’ αυτό και προχώρησαν στη λεπτομερή εξέταση, χρησιμοποιώντας τεχνικές ηλεκτρονικής σάρωσης, της δεξαμενής καυσίμων, του διαστημικού λεωφορείου Ντισκόβερι, του οποίου η εκτόξευση τελικά ματαιώθηκε. Εμπειρογνώμονες της ΝΑΣΑ ανέφεραν ότι η αλλαγή θερμοκρασίας και πίεσης κατά τη διάρκεια της τροφοδότησης της δεξαμενής καυσίμων ενδέχεται να προκάλεσαν τις ρωγμές.

ΙΔΡΥΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διακόπτουν οι Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ TOY ΜΕΞΙΚΟΥ. Τη διάλυση της πολιτικής πτέρυγας των Ζαπατίστας και την αντικατάστασή της από μια νέα πολιτική οργάνωση, ανήγγειλε χθες ο υποδιοικητής των Ζαπατίστας, Μάρκος. Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Ζαπατίστας, το οποίο συνέβαλε στην εκπροσώπηση των ανταρτών από το 1966, θα διακόψει τη δράση του την ερχόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με δηλώσεις του υποδιοικητή Μάρκος στη εφημερίδα της πόλης του Μεξικό, La Jornada. H νέα οργάνωση, τόνισε ο υποδιοικητής Μάρκος, «δεν θα πολεμάει για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά θα υιοθετήσει ένα νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής. Θα είναι μια ειρηνική, αντικαπιταλιστική και αριστερή οργάνωση».

ΔΕΚΑΕΞΙ ATOMA ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

«Στο σκαμνί» για εμπόριο σαρκός

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Κατηγορίες για εμπόριο λευκής σάρκας απαγγέλθηκαν σε 16 ανθρώπους από δικαστήριο της Σουηδίας, για την πώληση δύο γυναικών από τη Σλοβακία και την εκπόρνευσή τους. Οι 16 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα, προέρχονται από τη Σουηδία, Σλοβακία, Σερβία – Μαυροβούνιο, τη Συρία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον περασμένο Απρίλιο δύο γυναίκες από τη Σλοβακία, η Λένκα 20 ετών και η Μαρτίνα, 28, μεταφέρθηκαν στη Σουηδία, όπου πουλήθηκαν για 840 και 870 ευρώ αντίστοιχα η κάθε μία.

ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

Δεν τροποποιείται το Σύνταγμα

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Την παραίτηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου διέταξε χθες ο πρόεδρος της Κένυας, Μουάι Κιμπάκι, μετά την απόρριψη, μέσω δημοψηφίσματος, πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. «Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θεώρησα απαραίτητο, ως πρόεδρος της δημοκρατίας, να αναδιοργανώσω την κυβέρνησή μου, προκειμένου να την καταστήσω περισσότερο συνεκτική και ικανή να υπηρετήσει τον λαό της Κένυα», δήλωσε ο πρόεδρος Κιμπάκι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή