Ανεπιθύμητοι είναι οι Αραβες επενδυτές στην Τουρκία

Ανεπιθύμητοι είναι οι Αραβες επενδυτές στην Τουρκία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του Τουρκικού τύπου και της κοινής γνώμης προκαλεί η εισροή αραβικού κεφαλαίου. Εταιρείες από τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα αλλά και τη Λιβύη έχουν αυξήσει κατακόρυφα την παρουσία τους το τελευταίο έτος.

Σε μια περίοδο που σωρεία μάλλον ατυχών κυβερνητικών δηλώσεων θεωρήθηκαν ότι προσβάλλουν το κοσμικό κράτος, η διείσδυση αραβικού κεφαλαίου οράται από την κεμαλική ελίτ ως έμμεση ισλαμιστική απειλή.

Η δήλωση Ερντογάν ότι για το θέμα της μαντίλας αρμόδιο δεν μπορεί να είναι ένα δικαστήριο, αλλά οι μουλεμάδες, προκάλεσε την μήνιν της αντιπολίτευσης και την ειρωνεία του τύπου. Ταυτόχρονα αναζοπύρωσε την παραδοσιακή δυσπιστία πολλών στην ειλικρίνεια των δηλώσεων πίστεως του κυβερνώντος κόμματος στο κοσμικό κράτος.

Αν και η δήλωση περί μανδήλας ήταν επόμενο και εύλογο να εξεγείρει την μη Ισλαμική μερίδα, η τελευταία φαίνεται να έχει επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών, με στόχο στελέχη της κυβέρνησης και Αραβες επενδυτές. Δηλώσεις και συμπεριφορές κυβερνητικών παρουσιάζονται ως υπενθύμιση του ισλαμιστικού τους προφίλ, την ώρα που ο Τύπος σε κάθε ευκαιρία ζητεί επανάληψη της δήλωσης πίστεως στον κεμαλισμό.

Ετσι, ειρωνικά σχόλια προκάλεσε συμμετοχή του υπουργού Προεδρίας Αμντουλατίφ Σενέρ σε ημερίδα οινοπαραγωγών στην Αγκυρα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το κάπως παράδοξο της συμμετοχής του, ο υπουργός απάντησε ότι γνωρίζει «τα πάντα για το κρασί εκτός από τη γεύση του». Το απόφθεγμα χαρακτηρίσθηκε στη συνέχεια «ανέκδοτο».

Σε ερώτηση αν η απόφαση πολλών δήμων που ελέγχει το κυβερνών κόμμα, να απαγορεύσουν την πώληση οινοπνευματωδών στα δημοτικά αναψυκτήρια προδίδει «σχέδιο» της κυβέρνησης να απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ στην Τουρκία, ο κ. Σενέρ απάντησε ευθαρσώς ότι κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν δυνατό».

«ισλαμοποίηση»

Τις ανησυχίες για πιθανή «ισλαμοποίηση» κράτους και κοινωνίας εκτρέφουν και δηλώσεις Αράβων επενδυτών. H πρώτη ήρθε από την «Ογκερ», Σαουδαραβική εταιρεία που εξαγόρασε τις Τουρκικές Τηλεπικοινωνίες. O αντιπρόεδρός της θεώρησε καλό να ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι η ισλαμική κυβέρνηση επηρέασε την απόφαση της σαουδαραβικής εταιρείας να επενδύσει στην Τουρκία.

Μετά τον καταιγισμό διαμαρτυριών, η «Ογκερ» «τα μάζεψε» με διορθωτική δήλωση, σύμφωνα με την οποία η κυβερνητική σταθερότητα και όχι η ισλαμική φύση της κυβέρνησης ήταν ο πραγματικός πόλος έλξης.

Σωρεία επενδύσεων από εταιρείες των εμιράτων εξαγγέλλεται στον τομέα της ενέργειας, της οικοδομής και των ακινήτων. Στο συνέδριο του Συνδέσμου Ξένου Κεφαλαίου στην Πόλη, Ιορδανός επιχειρηματίας ισχυρίσθηκε πως ο σημαντικότερος λόγος για το αυξημένο ενδιαφέρον των χωρών του Κόλπου για την Τουρκία είναι η ισλαμική ιδιοσυστασία της παρούσας κυβέρνησης. Κατόπιν όλων αυτών κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το «Ισλαμικό κεφάλαιο» για να επιτύχει την «ισλαμοποίηση» της κοινωνίας με πλάγιο τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή