Θέλετε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση; Μη σκέφτεστε…

Θέλετε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση; Μη σκέφτεστε…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτρέψτε μου μια υπόδειξη για την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να λάβετε μια περίπλοκη απόφαση: πάψτε να σκέφτεστε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το να πιέζει κανείς το μυαλό του στην προσπάθεια να επιλύσει ένα πρόβλημα οδηγεί σε φτωχά συμπεράσματα. Το μυαλό μας μπορεί ασυνείδητα να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν και αγοράζουν ένα σετ πετσέτες χωρίς πολύ σκέψη, σπανίως επιδεικνύουν τον ίδιο αυθορμητισμό όταν πρόκειται να αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο ή σπίτι. Ομως ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, Απ. Ντάιξτερχαϊς υποστηρίζει ότι ενδεχομένως ακολουθούμε ακριβώς την αντίθετη από τη σωστή μέθοδο για τη λήψη αποφάσεων.

Σε απλά και πολύπλοκα προϊόντα

Ζήτησε από ομάδα εθελοντών να επιλέξουν το αυτοκίνητο της προτίμησής τους από έναν κατάλογο αξιολόγησης τεσσάρων στοιχείων, όπως η κατανάλωση καυσίμου και ο διαθέσιμος χώρος για τα πόδια των επιβατών. Τους έδωσε τέσσερα λεπτά να σκεφθούν την απόφασή τους και οι περισσότεροι επέλεξαν το αυτοκίνητο που συγκέντρωνε τους περισσότερους βαθμούς. Οταν ο κ. Ντάιξτερχαϊς δυσκόλεψε το πείραμα, προσφέροντας κατάλογο 12 στοιχείων, οι εθελοντές επέλεξαν το αυτοκίνητο της προτίμησής τους στο ένα τέταρτο του χρόνου που έκαναν για την προηγούμενη επιλογή. Οι εθελοντές επέλεξαν σχεδόν στην τύχη. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές ηρέμησαν τους συμμετέχοντες μετά την προβολή των καταλόγων των αυτοκινήτων, βάζοντάς τους να φτιάξουν παζλ, πάνω από τους μισούς επέλεξαν το καλύτερο αυτοκίνητο.

«Εκείνοι που έχουν την τάση να σκέπτονται πολύ πριν λάβουν μια απόφαση, επιλέγουν καλύτερα μεταξύ απλών προϊόντων, ενώ εκείνοι που δεν το πολυσκέπτονται πριν επιλέξουν, επιλέγουν καλύτερα μεταξύ πιο πολύπλοκων προϊόντων», υπογράμμισε ο δρ Ντάιξτερχαϊς σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science.

Το πρόβλημα με την έντονη σκέψη είναι ότι μπορεί κανείς να εστιάσει τη σκέψη του σε περιορισμένο αριθμό αντικειμένων. Οταν έρθει κανείς αντιμέτωπος με περίπλοκα προβλήματα, έχει την τάση να μειώνει τη σημασία ορισμένων σημαντικών παραμέτρων. Οταν κανείς σκέπτεται και επανεξετάζει πολλές φορές το ίδιο ζήτημα, ενδέχεται να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, ακόμα και να υποπέσει σε αντιφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή