Λιώνουν επικίνδυνα οι πάγοι της Γροιλανδίας

Λιώνουν επικίνδυνα οι πάγοι της Γροιλανδίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΝΣΑΣ. Οι πάγοι της Γροιλανδίας θα μπορούσαν να λιώσουν σε λιγότερο από χίλια χρόνια, αφού αποδείχθηκε ότι τα παγόβουνα της χώρας διολισθαίνουν προς τη θάλασσα πολύ ταχύτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Οι παρατηρήσεις απέδειξαν ότι η ποσότητα πάγου, που καταλήγει στη θάλασσα έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, επιβεβαιώνοντας τα πλέον δυσοίωνα σενάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη της ΝΑΣΑ και του Πανεπιστημίου του Κάνσας, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, η στάθμη των υδάτων στην περιοχή αναμένεται να ανέλθει γρηγορότερα από ό,τι υπολογιζόταν. Μεταξύ άλλων η έρευνα επισημαίνει ότι αν λιώσει εντελώς το στρώμα πάγου, που καλύπτει τη Γροιλανδία, η στάθμη των υδάτων διεθνώς θα μπορούσε να ανεβεί κατά επτά μέτρα. Η συνδρομή της Γροιλανδίας στη διαμόρφωση της στάθμης των υδάτων είναι σήμερα δύο η τρεις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το 1996.

«Ανησυχούμε επειδή ξέρουμε ότι το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει με δεκαπλάσια ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Αν η στάθμη των υδάτων υπερδεκαπλασιαστεί, δε νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ένας εκ των μελετητών, που συμμετείχε στην έρευνα, ο Ερικ Ρινιό από τη ΝΑΣΑ.

Ραγδαία τήξη

Προηγούμενες έρευνες άφηναν να εννοηθεί ότι θα χρειαστούν πολλές εκατοντάδες χρόνια μέχρις ότου λιώσουν εντελώς οι πάγοι της Γροιλανδίας. Τα νέα στοιχεία όμως θα περικόψουν τον χρονικό αυτό ορίζοντα, αλλά είναι αβέβαιο πόσο. Εξαρτάται από την ταχύτητα εξαφάνισης των πάγων, αλλά και τη βιωσιμότητα της επιτάχυνσης αυτής», πρόσθεσε. Εξήγησε μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο να δημιουργηθεί και να λιώσει το στρώμα πάγου, αλλά πως τα παγόβουνα αντιδρούν γρήγορα στις κλιματολογικές αλλαγές. Το 1996 η Γροιλανδία έχανε περίπου εκατό κυβικά χιλιόμετρα τον χρόνο από την παγωμένη μάζα της. Το 2005 η ποσότητα αυτή αυξήθηκε σε 220 κυβικά χιλιόμετρα. Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης της οικολογικής καταστροφής, αξίζει να σημειωθεί ότι το Λος Αντζελες χρησιμοποιεί ένα κυβικό χιλιόμετρο νερό τον χρόνο.

Η αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται ότι αποτελεί τη βασική αιτία για την επιτάχυνση της διολίσθησης των παγόβουνων στη θάλασσα την τελευταία δεκαετία.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η θερμοκρασία στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά τρεις βαθμούς Κελσίου. Οι παρατηρήσεις της μελέτης προέρχονται από δορυφόρους, που επιθεωρούν την κίνηση των παγόβουνων από το Διάστημα. Ο Ρινιό και ο Πανίρ Καναγκαρατνάμ από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, κατασκεύασαν ένα χάρτη με βάση τα στοιχεία του 2000 και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τις μετρήσεις της περιόδου 1996-2005 για να αποφανθούν σχετικά με τις αλλαγές συμπεριφοράς στο στρώμα πάγου. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ευρήματά τους στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ενωσης για την πρόοδο των Επιστημών στο Σεν Λούις των ΗΠΑ. Ο Ρίτσαρντ Αλεϊ, ειδικός από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη, συμφώνησε ότι η επιτάχυνση των παγόβουνων σε πολλά σημεία του πλανήτη ενισχύει την εικασία ότι πρόκειται για μια σημαντική νέα τάση και όχι τυχαίο γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή