«Παζάρι» για τον Ράτκο Μλάντιτς

«Παζάρι» για τον Ράτκο Μλάντιτς

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Τρεις ημέρες πριν από την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς το Βελιγράδι για τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, νέες πληροφορίες γύρω από το ενδεχόμενο της πολυαναμενόμενης παράδοσής του ήλθαν να προκαλέσουν σύγχυση στις σερβικές αρχές και στην ολλανδική κυβέρνηση. Εν μέσω πολλαπλών διαψεύσεων, πάντως, η επικρατέστερη φήμη αναφέρει ότι ο καταζητούμενος στρατηγός ενδέχεται να δρομολογήσει την παράδοσή του λόγω ασθενείας.

Απειλές από Ε.Ε.

Στο επίκεντρο της φημολογίας βρέθηκε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπεν Μποτ, ο οποίος μετέβη στις 20 Φεβρουαρίου στο Βελιγράδι και φέρεται να προέβλεψε τη λύση του μυστηρίου, διαπιστώνοντας κατά την επίσκεψή του ότι ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας και κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντις, διαπραγματεύεται επιτέλους την παράδοσή του με τις σερβικές αρχές. Η είδηση μεταδόθηκε από ολλανδικά ΜΜΕ, για να διαψευστεί λίγα λεπτά μετά ως παρανόηση κι ενώ είχε προηγηθεί η απειλή της Ε.Ε. πως θα ακυρωθεί ο επόμενος γύρος πολιτικών διαπραγματεύσεων με το Βελιγράδι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση Μλάντιτς.

Συγκεκριμένα, το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο κ. Μποτ ενημερώθηκε από Σέρβο αξιωματούχο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον Ράτσκο Μλάντις και ενημέρωσε με τη σειρά του το ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος του κ. Μποτ, ωστόσο, έσπευσε να διαψεύσει το τηλεγράφημα, υποστηρίζοντας ότι η ορθή είδηση είναι η ακόλουθη: «Ο υπουργός άκουσε από τις σερβικές αρχές πως ο Μλάντιτς είναι άρρωστος. Οι σερβικές αρχές δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται, αλλά έχουν πληροφορίες ότι έχει έλθει σε επαφή με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, προκειμένου να παραδοθεί λόγω της ασθένειάς του».

Διάψευση έγινε και από τη σερβική κυβέρνηση: «Πρόκειται απλώς για μία ακόμη παραποιημένη είδηση, μεταξύ πολλών άλλων που έχουμε ακούσει τις τελευταίες ημέρες και που έχουν στόχο να κατευθύνουν τις εξελίξεις και να ασκήσουν πίεση στη σερβική κυβέρνηση».

Ολες οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την περασμένη Τρίτη έως χθες σχετικά με τη σύλληψη ή επικείμενη παράδοση του Μλάντιτς διαψεύστηκαν, τόσο από τις σερβικές αρχές όσο και από τη γενική εισαγγελέα του ΔΠΤ, Κάρλα ντελ Πόντε. Την Πέμπτη το βράδυ διατυπώθηκε και η νέα προειδοποίηση της Ε.Ε.

Στις 27 Φεβρουαρίου, σημειωτέον, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. πρόκειται να αποφασίσουν εάν θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την προετοιμασία εισδοχής της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αμφιβολίες

Σοβαρές αμφιβολίες για την αίσια λήξη του τελεσιγράφου εξέφρασε ο Σέρβος αντιπρόεδρος, Μιρόλγιουμπ Λάμπους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Εάν ήμασταν σε θέση να τον συλλάβουμε μέσα σ’ ένα τριήμερο, θα το είχαμε κάνει από χθες»… Ο Σέρβος υπουργός Παιδείας, Σλόμπονταν Βουσκάνοβιτς, επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο καταζητούμενος.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, 62 ετών, κατηγορούμενος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διαφεύγει τη σύλληψη από το 1995. Οι φήμες λένε πως το 1996 υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ότι υποφέρει από καρδιολογικά προβλήματα. Εκτιμάται πως νοσηλεύτηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου τρεις φορές μέσα στη δεκαετία του ’90, χρησιμοποιώντας ποικίλα ψευδώνυμα. Ανθρωποι του περιβάλλοντός του αναφέρουν επίσης ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στα νεφρά. Την αποφυγή της παράδοσής του στη Χάγη ζήτησε χθες με δραματική έκκλησή του το υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή