Βιντεοπαιχνίδια για παίκτες αιώνια εφήβους

Βιντεοπαιχνίδια για παίκτες αιώνια εφήβους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νομίζετε ότι η χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι συνώνυμη της νεότητας; Εκατομμύρια ενήλικων Γιαπωνέζων μπορούν να σας αποδείξουν ότι κάνετε λάθος, αφού έχουν ήδη γίνει χρήστες μιας νέας μορφής ηλεκτρονικών παιχνιδιών που απευθύνεται σε ενήλικες. Τα νέα παιχνίδια, που έχουν γίνει μόδα στην Ιαπωνία και αναμένεται να κατακλύσουν την αγορά της Βρετανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης μέχρι το καλοκαίρι, βοηθούν τους ενήλικες να εξασκούν το μυαλό τους, ενώ αποτελούν μια δημιουργική ενασχόληση.

Δημιουργική ενασχόληση

Τα συγκεκριμένα παιχνίδια έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς νευρολόγους και απευθύνονται σε ενήλικες άνω των 45 ετών. Μάλιστα, οι άνθρωποι της εταιρείας Nintendo, που δημιούργησαν και εμπορεύονται τα παιχνίδια, υποστηρίζουν ότι η χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία του παίκτη και να καθυστερήσει την εμφάνιση άνοιας ή ακόμα και της νόσου Αλτσχάιμερ. Οι παίκτες καλούνται να δοκιμαστούν στη γρήγορη σχεδίαση παζλ, στην ανάγνωση και στην απαγγελία έργων της κλασικής λογοτεχνίας, στην επίλυση αριθμητικών πράξεων, στη ζωγραφική και στη γρήγορη ανταπόκριση σε πειράγματα. Επειτα από αυτά, η «νοητική ηλικία» του παίκτη θα έχει μειωθεί. Μια ηλικιωμένη γυναίκα μετά το πέρας των δοκιμασιών μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι νοητικά 20 χρόνια νεότερη.

Πάντως, η απόφαση της εταιρείας Nintendo να απευθυνθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες και να μην περιορίζεται μόνο στους έφηβους καταναλωτές φαίνεται πως είναι εμπορικά σωστή, αφού το 20% του ιαπωνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 127 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνω των 65 ετών, ενώ το ποσοστό τους αναμένεται να αυξηθεί στο 30% μέχρι το 2025. Ηδη στην Ιαπωνία οι πωλήσεις των παιχνιδιών για «νοητική γυμναστική» μεσήλικων και ηλικιωμένων έχουν ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια αντίτυπα, από τον περασμένο Μάιο που κυκλοφόρησαν, ενώ από τη δεύτερη έκδοσή τους πουλήθηκαν 500.000 αντίτυπα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Ενα σημαντικό μέρος των παιχνιδιών «νοητικής γυμναστικής» έχει δημιουργηθεί από τον 46χρονο καθηγητή Νευρολογίας, Ριούτα Καβασχίμα, ο οποίος έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στη μελέτη των νοητικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η επίλυση μαθηματικών και άλλων προβλημάτων. O κύριος Καβασχίμα είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ιαπωνία. Μάλιστα, ένα βιβλίο του που αναφέρεται στο θέμα της νοητικής άσκησης και πρωτοεκδόθηκε το 2003 έγινε πολύ γρήγορα μπεστ σέλερ και συνοδεύτηκε από πολλές τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολήθηκαν με αυτό. O καθηγητής υποστηρίζει ότι έχει καταφέρει να αποδείξει πως η ολιγόλεπτη εξάσκηση του ανθρώπινου μυαλού μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια έρευνας, ο κύριος Καβασχίμα παρατήρησε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν εξασκείται ακόμα και σε απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Επιπλέον, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι σημαντική βελτίωση υπήρξε και στη νοητική λειτουργία ανθρώπων που υπέφεραν από άνοια, ενώ δήλωσε ότι στο μέλλον όσοι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ίσως να μη χρειάζεται να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, εφόσον θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τη νόσο μέσω μιας θεραπείας που θα στηρίζεται στη μάθηση.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές δεν συμμερίζονται τις αισιόδοξες προβλέψεις του κυρίου Καβασχίμα. «Δεν υπάρχει ούτε μια δημοσιευμένη μελέτη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο», δήλωσε σχετικά ο νευρολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, κ. Τόρκελ Κλίνμπεργκ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δικής του έρευνας, η εξάσκηση του μυαλού με τρόπους όπως το να απομνημονεύεις τηλεφωνικά νούμερα μπορεί να έχει πλεονεκτήματα, αλλά -όπως υποστηρίζει- αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε είδος νοητικής άσκησης μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, κ. Γκάι Κλάξτον, μια συγκεκριμένη νοητική άσκηση δεν επιφέρει γενική βελτίωση· «όταν κάποιος βελτιώνεται στο Σουντόκου, δεν σημαίνει ότι βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή