Αμερικανορωσικός «ψυχρός πόλεμος» με αφορμή τον ΠΟΕ

Αμερικανορωσικός «ψυχρός πόλεμος» με αφορμή τον ΠΟΕ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία ενδέχεται να διακόψει ή και να εγκαταλείψει τελείως τις προσπάθειές της για να ενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επειδή είναι βαθιά ενοχλημένη με τους όρους που επιμένει να προβάλλει η αμερικανική πλευρά. Αυτό διαμηνύουν αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να προσαρμοστεί η πολιτική της Μόσχας στις αμερικανικές αξιώσεις σε ό,τι αφορά οικονομικά θέματα αλλά και πολιτικά, με το Ιράν και τη Μέση Ανατολή να αποτελούν κορυφαία σημεία τριβής.

Ως μια ακόμη επιβεβαίωση της επιδείνωσης των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, οι διαφωνίες των δύο πλευρών για τον ΠΟΕ ήλθαν να συμπληρώσουν ένα σκηνικό ψυχροπολεμικών διαξιφισμών, που απέχει μακράν από την περίοδο σύμπλευσης που χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Αμερικανοί γερουσιαστές, με επικεφαλής τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μπιλ Φριστ, βρίσκονταν χθες στη Μόσχα, αναλύοντας τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ΠΟΕ. «Οι θέσεις της Ρωσίας σε θέματα όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή η ελευθερία του Τύπου θα επηρεάσουν την απόφαση του Κογκρέσου σχετικά με τη ρωσική ένταξη στον ΠΟΕ», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Φριστ. Υπογράμμισε επίσης ότι για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον θα πρέπει να γίνουν ανοίγματα στη ρωσική αγορά και να ληφθούν μέτρα για τον σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας. Από την πλευρά τους, Ρώσοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους προειδοποίησαν ότι «υπό αυτές τις συνθήκες η Ρωσία θα κάνει πολύ καλά να αναθεωρήσει την απόφασή της να ενταχθεί στον οργανισμό».

Υποδαυλίζουν τον προστατευτισμό

Την ίδια ώρα, οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν ότι η στάση της Ουάσιγκτον απειλεί να ενισχύσει τους οπαδούς του προστατευτισμού στη Ρωσία, που διαπραγματεύεται την είσοδό της στον ΠΟΕ εδώ και 13 χρόνια. «Μπορούμε κάλλιστα να περιμένουμε», φέρεται να δήλωσε κυβερνητική πηγή στην εφημερίδα «Ισβέστια». «Η επιθετική Ρωσία επιστρέφει», σχολίασε με τη σειρά του αρθρογράφος της International Herald Tribune, αναλύοντας τα σημεία τριβής στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις. «Πέρασε η εποχή που οι ΗΠΑ ήταν καλοδεχούμενες στη Ρωσία. Τώρα ο κ. Πούτιν συνεργάζεται με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας για να διώξει τις αμερικανικές δυνάμεις και θέτει νέα εμπόδια στις δυτικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας»…

Σε τροχιά επιδείνωσης βρίσκονται και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Λευκορωσία, μετά την επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο και τις καταγγελίες της ευρωπαϊκής πλευράς για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν, χθες, να απαγορεύσουν την είσοδο στην ένωση 31 μελών της λευκορωσικής ηγεσίας, περιλαμβανομένου του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή