Αποσύρθηκε ο νόμος Πρώτης Απασχόλησης

Αποσύρθηκε ο νόμος Πρώτης Απασχόλησης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε χθες η γαλλική κυβέρνηση, χάνοντας ακόμη και τα τελευταία αποθέματα πειθούς έναντι μιας εξαγριωμένης και διεκδικητικής νεολαίας, που επί δύο ολόκληρους μήνες κατέκλυσε με τη δυναμική παρουσία της τους δρόμους των μεγαλουπόλεων της Γαλλίας, ζητώντας την απόσυρση του πιο αμφιλεγόμενου εργασιακού νόμου της χώρας. Από χθες και ύστερα από δραματική συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Σιράκ και τον «υπεύθυνο» των μαζικών διαδηλώσεων Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο νόμος περί Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης, ο οποίος επέτρεπε την απόλυση νεοπροσλαμβανόμενων νέων κάτω των 26 ετών (στο πλαίσιο της ευελιξίας της αγοράς) οδεύει προς το χρονοντούλαπο της Ιστορίας, απειλώντας να ανατρέψει το εν πολλοίς δεδομένο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας.

Η αδιαμφισβήτητη νίκη της γαλλικής νεολαίας και των εργατικών συνδικάτων που της συμπαραστάθηκαν δημιουργεί πλέον τετελεσμένα γεγονότα. Ως τις εκλογές του 2007 η αδράνεια και η απουσία πρωτοβουλιών, κυρίως στον ευάλωτο οικονομικό τομέα, αναμένεται να κυριαρχήσουν, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Σιράκ απλώς… θα προεδρεύει και θα αναζητεί τρόπους διάσωσης της υστεροφημίας του.

Σε δυσχερέστερη θέση θα περιέλθει ο εμπνευστής του Συμβολαίου Πρώτης Απασχόλησης, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος έπειτα από περίοδο υψηλής αποδοχής βλέπει το κύρος, τη γοητεία του και τις προεδρικές φιλοδοξίες του να συνθλίβονται προς όφελος του εσωτερικού του αντιπάλου, υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, που στη διάρκεια των διαδηλώσεων τήρησε αποστάσεις ασφαλείας τόσο από τον νόμο όσο και από τους εκφραστές του. Σήμερα ο Σαρκοζί, παρότι ανήκει στην κατηγορία των σκληροπυρηνικών πολιτικών, κερδίζει έδαφος, έχοντας αναλάβει να εκτονώσει την κρίση των τελευταίων μηνών.

Φανερά συντετριμμένος και με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός ντε Βιλπέν έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του για τις εξελίξεις και να δηλώσει ότι δεν έγινε αντιληπτό το νόημα του συγκεκριμένου νόμου. «Πρότεινα στον πρόεδρο Σιράκ την αντικατάσταση του άρθρου 8 του νόμου για τις ίσες ευκαιρίες με μέτρα προς όφελος της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων με προβλήματα» διακήρυξε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι οι αναγκαίες συνθήκες εμπιστοσύνης και ηρεμίας δεν υπήρξαν ούτε από την πλευρά των νέων ούτε από την πλευρά των επιχειρήσεων ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή του Πρώτου Συμβολαίου Απασχόλησης».

Πάντως, διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους τα συνδικάτα και οι οργανώσεις των νεολαιών ετοιμάζονταν να κατέβουν και σήμερα στους δρόμους, εν αναμονή της πρωθυπουργικής αντιπρότασης.

Βουλευτές που πρόσκεινται στον ντε Βιλπέν δήλωναν χθες ότι προέχει η έξοδος της χώρας από την κρίση και παράλληλα να διευκρινιστεί ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε πρόθεση να βοηθήσει τους νέους. Καυστική και η δήλωση του ακροδεξιού ηγέτη Ζαν Μαρί Λεπέν. «Ο Ζακ Σιράκ θέλει να δείξει ότι κυβερνάει ακόμη», ενώ ο Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρος του UDF, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για τη δημόσια ειρήνη και προσέφερε πραγματική ευκαιρία εξόδου από την κρίση. Ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ, σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, της ανερχόμενης προσωπικότητας της γαλλικής Αριστεράς και πιθανής υποψήφιας για την προεδρία, δήλωσε ότι «επιτέλους ο CPE αποσύρθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή