Θαυματουργό λέιζερ λιώνει το… λίπος χωρίς παρενέργειες

Θαυματουργό λέιζερ λιώνει το… λίπος χωρίς παρενέργειες

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To άπιαστο όνειρο των απανταχού γυναικών που ετοιμάζονται να βγάλουν τα ρούχα και να επιδείξουν τις καμπύλες τους στις παραλίες υπόσχονται ότι θα κάνουν πραγματικότητα Αμερικανοί ερευνητές. Οπως ανέφεραν ειδικοί του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα λέιζερ που λιώνει το υπερβολικό λίπος στους ιστούς χωρίς καμιά παρενέργεια. H νέα τεχνική είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, κυτταρίτιδας αλλά και ακμής. Το λέιζερ καταφέρνει τα θαυμαστά του αποτελέσματα προκαλώντας υπερθέρμανση του υποδόριου λίπους, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα.

Ο καθηγητής Δερματολογίας Ροξ Αντερσον, ο οποίος συντόνισε το πείραμα που πραγματοποιήθηκε στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, εφάρμοσε τη νέα τεχνική χρησιμοποιώντας λίπος χοίρου και δείγματα δέρματος με πάχος πέντε περίπου εκατοστών. O καθηγητής Αντερσον επισημαίνει ότι η επιλεκτική φωτοθερμόλυση -η θέρμανση των ιστών με φωτεινές ακτίνες- μελλοντικά θα βρει πολλές ιατρικές εφαρμογές, καλύπτοντας ευρύ φάσμα θεραπευτικών αναγκών, όπως είναι η θεραπεία της ακμής. «Βασικό αίτιο της ακμής είναι ο σμηγματογόνος αδένας που βρίσκεται μερικά χιλιοστά κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Ευελπιστούμε ότι επιλεκτικά θα μπορέσουμε να στοχεύσουμε κατά του αδένα και μόνο αυτού χωρίς να προκαλέσουμε βλάβες αλλού. H έρευνα που πραγματοποιήσαμε μέχρι σήμερα υποδεικνύει ότι αν μπορέσουμε να φτιάξουμε λέιζερ που θα λειτουργούν σε αυτήν την περιοχή του φάσματος, θα τα καταφέρουμε». Στόχοι της πρωτοποριακής τεχνικής μελλοντικά θα γίνουν η κυτταρίτιδα και το λίπος του σώματος, όπως εξάλλου και οι πλάκες λίπους που δημιουργούνται στο εσωτερικό των αρτηριών, που εφόσον αποκολληθούν δημιουργούν θρόμβους και εμφράγματα.

«Μπορούμε, λοιπόν, να οραματιστούμε ένα λέιζερ που θα αναζητεί το λίπος στους ιστούς και θα το διαλύει», λέει ο καθηγητής Αντερσον. Θα πρέπει, όμως, να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι την τελειοποίηση της μεθόδου και της δοκιμής της σε ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή