Σενάρια για πλήγμα κατά της Τεχεράνης

Σενάρια για πλήγμα κατά της Τεχεράνης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ως «ευφάνταστες εικασίες» απέρριψε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους τις πληροφορίες του πολυβραβευμένου Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, σύμφωνα με τις οποίες προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς οι σχεδιασμοί για πιθανό στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν. Το άρθρο του Χερς στο περιοδικό «Νιου Γιόρκερ» αναφέρει ότι στο πλαίσιο των σχεδιασμών εξετάζεται η χρήση από τις ΗΠΑ πυρηνικών όπλων.

«Το δόγμα της πρόληψης σημαίνει να συνεργαζόμαστε για να προλάβουμε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. «Ξέρω ότι λέγεται πως στην Ουάσιγκτον πρόληψη σημαίνει χρήση βίας… Σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει διπλωματία» πρόσθεσε. «Διάβασα τα άρθρα το Σαββατοκύριακο, πρόκειται για ευφάνταστες εικασίες».

Δηλώσεις Σολάνα

Στο Λουξεμβούργο, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, είπε ότι «για εμάς, οποιαδήποτε στρατιωτική δράση είναι εκτός συζήτησης». Ταυτόχρονα, όμως, ο Σολάνα τόνισε ότι η Ευρώπη «πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται την πιθανότητα» κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση Μπους, ενώ δημοσίως τάσσεται υπέρ της διπλωματίας, έχει εντείνει τις υπονομευτικές δραστηριότητες στο εσωτερικό του Ιράν και τους σχεδιασμούς για πιθανή μεγάλη αεροπορική επίθεση». Το εκτενές άρθρο προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί υπογράφεται από τον Σέιμουρ Χερς, τον δημοσιογράφο που αποκάλυψε τη σφαγή του Μάι Λάι στο Βιετνάμ και πιο πρόσφατα το σκάνδαλο των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γκραΐμπ του Ιράκ. Ως πηγές, ο Χερς επικαλείται αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού, τόσο εν ενεργεία όσο και εν αποστρατεία.

Ο Χερς αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος παρομοιάζει τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τον Αδόλφο Χίτλερ και ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους θεωρεί ότι «η σωτηρία του Ιράν θα είναι η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του».

Ο Χερς αναφέρει πως εδραιώνεται όλο και περισσότερο η πεποίθηση ότι ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράν θα έχει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Οι πιθανοί στόχοι των βομβαρδισμών δεν είναι μόνο πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά και χημικά εργοστάσια και άλλες μονάδες νευραλγικής σημασίας για τη χώρα. Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι «μια αεροπορική εκστρατεία διαρκείας θα ταπεινώσει τη θρησκευτική ηγεσία της χώρας και θα οδηγήσει τον κόσμο να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει την κυβέρνηση», ανέφερε πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Και πυρηνικά όπλα

«Ενα από τα εναλλακτικά σχέδια του αμερικανικού στρατού, που το Πεντάγωνο παρουσίασε στον Λευκό Οίκο τον χειμώνα, αφορά τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων όπως η βόμβα Β61-11 για την καταστροφή υπόγειων εγκαταστάσεων», γράφει ο Χερς. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, κάποιοι κύβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αυτό και οι σχετικές συζητήσεις έχουν ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Υπέρ της χρήσης πυρηνικών όπλων στο Ιράν έχει ταχθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο Αμυνας, ένα συμβουλευτικό όργανο διορισμένο από τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του Πενταγώνου είναι αντίθετα. Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή του Χερς, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων θα επιδώσει στον πρόεδρο Μπους επίσημη επιστολή διαφωνίας με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στο Ιράν. Σύμφωνα με το άρθρο, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αρχίσει σειρά επαφών με επιλεγμένους βουλευτές και γερουσιαστές σχετικά με το θέμα του Ιράν.

Ανατρεπτικές δραστηριότητες

Παράλληλα, το Πεντάγωνο έχει εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές του στο εσωτερικό του Ιράν. Σε αντίθεση με τις μυστικές δραστηριότητες της CIA σε ξένο έδαφος, οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών του Πενταγώνου δεν απαιτούν την ενημέρωση μελών του Κογκρέσου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρώπης, ο Χερς παραθέτει δήλωση ανώνυμου Ευρωπαίου διπλωμάτη: «Εχουμε όλοι την ίδια γνώμη για την ιρανική πυρηνική βόμβα, αλλά οι ΗΠΑ θέλουν καθεστωτική αλλαγή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή