ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ

Κατηγορούν το ΡΚΚ ότι σχεδιάζει επιθέσεις

ΑΓΚΥΡΑ. Προειδοποίηση προς τους Κούρδους πολίτες ότι μπορεί να δεχτούν επιθέσεις από Κούρδους αντάρτες που επιδιώκουν αυτονομία, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως προβοκάτσια, απηύθυναν Τούρκοι στρατηγοί που επισκέφθηκαν το Ντιγιαρμπακίρ. O αρχηγός του τουρκικού στρατού, Χιλμί Οζκόκ, και ο ο στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκάνιτ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στην οποία κατοικούν Κούρδοι, και κατηγόρησαν τα μέλη του PKK ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια που έγιναν στην περιοχή, ενώ υποστήριξαν πως οι οπαδοί του PKK χειραγωγούν τα παιδιά για να επιτίθενται κατά της τουρκικής αστυνομίας.

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Προβάδισμα στην Κεντροαριστερά

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Μεγάλες πιθανότητες παραμονής στην εξουσία διατηρεί, σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός, καθώς η συντηρητική αντιπολίτευση μοιάζει ανίκανη να συσπειρωθεί. Το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιγιουρτσιάνι και το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού, Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, εξασφάλισαν 113 από τις 386 έδρες του Κοινοβουλίου μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, Φίντετς, κέρδισε 97 έδρες, ενώ το συντηρητικό Δημοκρατικό Φόρουμ μόλις δύο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΘΩΚΟ

Δεύτερος γύρος στο Περού

ΛΙΜΑ. Με μικρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές στο Περού προηγείτο χθες ο πρώην διοικητής του στρατού, Ολάντα Χουμάλα, μετά την καταμέτρηση του 59% των ψήφων. Ο σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, κ. Χουμάλα, ο οποίος υποσχέθηκε να αναδιανείμει τον πλούτο στους φτωχούς, συγκέντρωσε το 28,1% των έγκυρων ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του Περού. Η φιλελεύθερη υποψήφια Λούρδες Φλόρες συγκέντρωσε το 26,4%, ενώ ακολουθούσε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Αλαν Γκαρσία με 25,2%. Κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο 50%, ώστε να αποφευχθεί η αναμέτρηση των δύο ισχυρότερων υποψηφίων σε δεύτερο γύρο.

ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ

Απανθρακώθηκαν 45 από πυρκαγιά

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 160 τραυματίστηκαν χθες από πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπαίθρια έκθεση ηλεκτρονικών ειδών στη Βόρεια Ινδία, σε ώρα αιχμής. Η φωτιά μεταδόθηκε ταχύτατα στις πρόχειρες τέντες που είχαν στήσει οι έμποροι για να πουλήσουν το εμπόρευμά τους. Πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο καθώς ποδοπατήθηκαν από το τρομοκρατημένο πλήθος. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17.30 τοπική ώρα στην πόλη Μεερούτ, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Νέου Δελχί. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλά από τα θύματα απανθρακώθηκαν, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αναγνώρισή τους.

ΟΛΟΙ ΜΑΡΟΚΙΝΟΙ

Κατηγορούνται 40 για τη Μαδρίτη

ΜΑΔΡΙΤΗ. Κατηγορίες αναμένεται να απαγγείλει σε 30 με 40 Μαροκινούς, δύο χρόνια και ένα μήνα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης, ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση. Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της El Pais, o ειδικός εφέτης Χουάν ντελ Ολμο πρόκειται να απαγγείλει κατηγορίες, από τις οποίες προκύπτει πως οι ύποπτοι για τον σχεδιασμό των επιθέσεων ανήκαν σε τοπικό πυρήνα, που «εμπνεύστηκε» από την Αλ Κάιντα και επιζητούσε να εξαναγκάσει την Ισπανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

ΤΑ ΜΟΙΡΑΖΕ Ο ΟΗΕ

Αλληλοσκοτώθηκαν για τρόφιμα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ, Σομαλία. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών για τη διεκδίκηση τροφίμων που διένειμε ο ΟΗΕ στη σκληρά δοκιμαζόμενη από την ξηρασία Κεντρική Σομαλία. Το περιστατικό, το οποίο αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στη χώρα, σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα κοντά στην πόλη Μπαϊντόα, την προσωρινή έδρα της κυβέρνησης της Σομαλίας.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Κολλούσαν αφίσες του Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Αφίσες που υποστήριζαν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς τοποθέτησαν μέλη ακροδεξιάς, εθνικιστικής οργάνωσης. Τα μέλη του κινήματος για την προστασία της πατρικής γης στη Σερβία τοποθέτησαν αφίσες, που απεικόνιζαν τον πρώην αρχηγό του στρατού Ράτκο Μλάντιτς με στρατιωτική στολή να χαιρετάει φασιστικά, σε χώρο που προορίζεται για διαφημίσεις, σε κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν τα μέλη της οργάνωσης να τοποθετήσουν τις συγκεκριμένες αφίσες και έξω από το Κοινοβούλιο. Πάντως, η οργάνωση και στο παρελθόν κόλλησε ανάλογες αφίσες με τον ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζις.

ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Νεκροί, υφυπουργοί και βουλευτές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Δύο Κενυάτες υφυπουργοί και τέσσερις βουλευτές έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη Βόρεια Κένυα. Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν πολιτικοί ηγέτες που θα συμμετείχαν σε ειρηνευτική συνδιάσκεψη με στόχο την αποφόρτιση των εντάσεων που επικρατούν στα σύνορα με την Αιθιοπία, προσέκρουσε σε λόφο κοντά στην πόλη Μαρσαμπιτ, 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ναϊρόμπι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή