Εκθεση για το Ιράκ γεννά ανησυχία

Εκθεση για το Ιράκ γεννά ανησυχία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Κρίσιμη» χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε μια επαρχία του Ιράκ και «σοβαρή» σε άλλες έξι, σύμφωνα με αναφορά που συνέταξαν Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί από την πρεσβεία της Βαγδάτης και στην οποία αποτυπώνεται η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κατάσταση στις 18 επαρχίες της χώρας. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι συντάκτες είναι τελείως αντίθετα με τις πρόσφατες, αισιόδοξες, δηλώσεις ανώτατων Αμερικανών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Στην έκθεση που έχει έκταση δέκα σελίδων και τίτλο «Εκτίμηση Σταθερότητας Επαρχιών» υπογραμμίζεται η αλλαγή της φύσης του πολέμου στο Ιράκ, τρία χρόνια μετά την πτώση του Σαντάμ. Σε πολλές περιοχές, ακόμη και σε επαρχίες που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούσαν «ήσυχες», υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν εθνικιστικές και θρησκευτικές διαμάχες. Επίσης, εφιστάται η προσοχή στην αυξανόμενη ισχύ των, υποστηριζόμενων από το Ιράν, σιιτικών, θρησκευτικών, κομμάτων και των παραστρατιωτικών τους οργανώσεων, πολλά από τα οποία νέμονται την εξουσία με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Οι συντάκτες τονίζουν το χάσμα που χωρίζει Κούρδους και Αραβες στον Βορρά της χώρας και διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς οι δύο εθνοτικές ομάδες διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της Μοσούλης, όπου οι επιθέσεις είναι συχνές, και του Κιρκούκ του οποίου τα κοιτάσματα πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.

Τα κρούσματα βίας που σημειώνονται, όπως κατανέμονται στο χάρτη του Ιράκ, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το εθνικιστικό και θρησκευτικό χάσμα έχει επεκταθεί σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ. Αυτές οι ενδείξεις, σε συνδυασμό με αναφορές για μαζική μετανάστευση από περιοχές με μικτό πληθυσμό σιιτών-σουνιτών, αποδεικνύουν ότι στην πράξη το Ιράκ χωρίζεται στα τρία, σύμφωνα με την εθνότητα και το θρησκευτικό δόγμα. H έκθεση γράφτηκε σε διάστημα έξι εβδομάδων και έχει ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή τρεις εβδομάδες πριν ξεσπάσει το νέο μεγάλο κύμα θρησκευτικής βίας που προκλήθηκε από την καταστροφή σημαντικού σιιτικού τεμένους στη Σαμάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή