H E.E. κόβει ευρώ προς τη Χαμάς

H E.E. κόβει ευρώ προς τη Χαμάς

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Στα πρόθυρα μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται πλέον η Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναστείλει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την κυβέρνηση της Χαμάς. Την ίδια στιγμή και ενώ ο Χανίγια φέρεται να εξετάζει τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τον περιορισμό των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες, η μεταβατική κυβέρνηση Ολμερτ ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή κάθε επαφής με την Παλαιστινιακή Αρχή. Στο μεταξύ, περισσότεροι από δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων επιδρομών που πραγματοποίησαν ισραηλινά μαχητικά εις βάρος στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ασφυκτικά σφίγγει ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση της Χαμάς, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέστειλε χθες την παροχή της ετήσιας οικονομικής βοήθειας, ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, προς την Παλαιστινιακή Αρχή, επικαλούμενη την άρνηση της ισλαμικής οργάνωσης να αποκηρύξει την ένοπλη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ. «Δεν επιθυμούμε να τιμωρήσουμε τον παλαιστινιακό λαό, αλλά η Χαμάς οφείλει να κατανοήσει ότι οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις έχουν ευθύνες και κυρίως δεν ασπάζονται την ένοπλη βία», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο. Σχολιάζοντας, πάντως, την απόφαση, πηγές προσκείμενες στα Ηνωμένα Εθνη εξέφραζαν χθες φόβους για ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Παλαιστινίων και άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν, επίσης, ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που δραστηριοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι σε θέση να παράσχουν ουσιώδη στήριξη στις περισσότερες από είκοσι χιλιάδες οικογένειες, που αναμένεται να πληγούν από τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Χαμάς. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων και εκ των ηγετών της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, παραδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.

«Αδικία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού»

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής. «Πρόκειται για αδικία εις βάρος του παλαιστινιακού λαού και στυγνή απόπειρα εκβιασμού της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Χαμάς», τόνισε αργά χθες το απόγευμα ο κ. Χανίγια. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία» με θύμα τον παλαιστινιακό λαό.

Σχέδιο φόνου

ΒΗΡΥΤΟΣ. Σχέδιο δολοφονίας του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα φέρονται να εξιχνίασαν οι αρχές του Λιβάνου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας «A – Σαρίφ», η υπηρεσία Πληροφοριών του Λιβάνου ανακρίνει δέκα άτομα τα οποία συνελήφθησαν κατόπιν αιφνιδιαστικής επιχείρησης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή