Ογδόντα αλήθειες για τα 80χρονα της Ελισάβετ…

Ογδόντα αλήθειες για τα 80χρονα της Ελισάβετ…

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα ετών γίνεται η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ B΄ στις 21 Απριλίου -αν και ο επίσημος εορτασμός έχει προγραμματισθεί για τις 17 Ιουνίου- και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έδωσαν στη δημοσιότητα 80 «αλήθειες» για τη ζωή της. H Βρετανή μονάρχης καθήλκυσε 23 σκάφη, πόζαρε για 139 επίσημες προσωπογραφίες της, εγκαινίασε 15 γέφυρες και υπήρξε ευτυχής ιδιοκτήτρια περισσότερων των 30 σκύλων ράτσας κόργκι.

Εχει πάρει όλων των ειδών τα δώρα

Εκτός από τα συμπαθή σκυλιά, η Ελισάβετ είναι νόμιμη ιδιοκτήτρια όλων των οξύρρυγχων, των θαλάσσιων χελωνών, των φαλαινών και των δελφινιών που κολυμπούν στα ύδατα γύρω από τη Βρετανία. Ανάμεσα στα δώρα που έχει κατά καιρούς λάβει η Αυτής Βασιλική Μεγαλειότης περιλαμβάνονται ιαγουάροι, μαύροι κάστορες, βραδύποδες, ένα κουτί με κελύφη σαλιγκαριών, ανανάδες, αυγά, μια καλλιέργεια σφένδαμοι και επτά κιλά γαρίδες.

Επίσης είναι το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που τιμήθηκε με χρυσό δίσκο. Το cd «Πάρτι στα Ανάκτορα» της EMI με τη μουσική της πρώτης συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στους κήπους των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, επ’ ευκαιρία του Χρυσού Ιωβηλαίου, πούλησε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του.

Η βασίλισσα έχει συνολικά λάβει περισσότερα από τρία εκατομμύρια επιστολές, ενώ έχει στείλει εκατό χιλιάδες τηλεγραφήματα σε Βρετανούς και πολίτες της Κοινοπολιτείας που γιόρτασαν τα εκατό χρόνια ζωής, αλλά και σε περισσότερα από 280 χιλιάδες ζευγάρια που γιορτάσαν 60 χρόνια έγγαμου βίου. Εστειλε το πρώτο της email το 1976 από στρατιωτική βάση και «ταχυδρόμησε» γράμμα στο φεγγάρι. Ταξίδεψε για πρώτη φορά με τον υπόγειο του Λονδίνου το 1939. Στο προσωπικό που την υπηρετεί πιστά έχει συνολικά διανείμει περισσότερες από 78 χιλιάδες χριστουγεννιάτικες πουτίγκες.

Οταν η αποστολή Απόλλων 11 προσεληνώθηκε στις 21 Ιουλίου του 1969, η Ελισάβετ έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα που μετατράπηκε σε μικροφίλμ και τοποθετήθηκε σε μεταλλική κάψουλα. Επίσης, η βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνος υποδέχθηκε τον πρώτο άνδρα που περπάτησε στο φεγγάρι, τον Νιλ Αρμστρονγκ, αλλά και τον Γιούρι Γκαγκάριν και την πρώτη γυναίκα του Διαστήματος, τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή