«Ελάτε να προσευχηθείτε στην ιστοσελίδα μας»

«Ελάτε να προσευχηθείτε στην ιστοσελίδα μας»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα, οι θρησκευτικές μας εορτές είναι από τις σπάνιες περιστάσεις που θυμόμαστε την παράδοση. Μυρωδιές, γεύσεις, ακούσματα μας γυρνούν πίσω στον χρόνο, όταν οι οικογένειες ήταν πιο δεμένες, η φύση παρθένα και οι άνθρωποι πιο χαλαροί. Στο εξωτερικό η θρησκεία γεφυρώνει το παρελθόν με το μέλλον, καθώς το σύγχρονο ποίμνιο συνδέεται και επικοινωνεί όλο και περισσότερο μέσω Διαδικτύου. Απειρες ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα κάνουν προσηλυτισμό, προπαγάνδα, δίνουν συμβουλές και αποτελούν σημεία αναφοράς των πιστών.

Η εφημερίδα Liberation σχολιάζει αυτό το φαινόμενο σε πρόσφατο άρθρο της, με το οποίο προτείνει τους καλύτερους δικτυακούς τόπους στους «κυβερνοθρήσκους». Πολλές φορές εκείνοι που επιλέγουν να διατηρήσουν ζωντανή την επαφή με την εκκλησία (το τζαμί ή τη συναγωγή) μέσω Ιντερνετ ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες ατόμων. Ανθρωποι που εργάζονται πολύ και δεν έχουν τον χρόνο και την ψυχολογική διάθεση να εξομολογηθούν σε έναν ιερέα. Ομοφυλόφιλοι που θέλουν να συζητήσουν συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την πίστη. Μετανάστες που δεν βρίσκουν εύκολα χώρους προσευχής. Πιστοί που φοβούνται να αποκαλύψουν το αληθινό τους δόγμα, για διάφορους λόγους. Το Διαδίκτυο είναι ο τελευταίος τόπος, όπου όλοι μπορούν να βρουν θέση και δυνατότητα έκφρασης.

Ενα site για τους γαλλόφωνους μωαμεθανούς, λ.χ., περιέχει πολλά πρακτικά βοηθήματα: τις ακριβείς ώρες που πρέπει να προσεύχονται οι πιστοί, το πώς θα υπολογίσουν πού βρίσκεται η Μέκκα κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχες σελίδες της εβραϊκής θρησκείας, όπου λύνονται οι απορίες των πιστών για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων. Αλλοι δικτυακοί τόποι βοηθούν τους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσυρθούν σε ένα μοναστήρι για κάποιο χρονικό διάστημα, να βρουν τη γαλήνη από το σπίτι τους με προσευχές. Το πληκτρολόγιο έχει υποκαταστήσει τον πνευματικό, τον παπά, το κατηχητικό.

Υπολογίζεται ότι οι θρησκευτικοί δικτυακοί τόποι είναι τόσο πολυπληθείς και δημοφιλείς όσο και εκείνοι που είναι αφιερωμένοι σε κάποιου τύπου εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα με κάποιες μη επαληθευμένες εκτιμήσεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Στην εποχή των ψηφιακών μέσων, το Ιντερνετ έχει γίνει ένα από τα δυνατότερα όπλα διάδοσης θρησκευτικών ιδεών και θεωριών. Οι φανατικοί εχθροί του «Κώδικα Ντα Βίντσι» λ.χ. -το φιλμ με τον Τομ Χανκς και την Οντρεϊ Τοτού βγαίνει στις αίθουσες μέσα Μαΐου- ακόνισαν τα ξίφη τους διαδικτυακώς.

Η Αγγλικανική Εκκλησία, επηρεασμένη από το πνεύμα των καιρών, διόρισε πριν από ένα χρόνο και την πρώτη ιερέα με αρμοδιότητα το Διαδίκτυο για το ποίμνιο που επικοινωνεί και προσεύχεται μέσα από τα chatrooms με ψευδώνυμα. Εκτός βεβαίως από τους πιστούς, υπάρχουν και οι βλάσφημοι. Ενας δικτυακός τόπος με το πρώτο διαδραστικό εκκλησίασμα δέχθηκε πρόσφατα επίθεση από χάκερ. Αιρέσεις, περίεργες θρησκευτικές ομάδες, επιτήδειοι που ψάχνουν τρόπους να βγάλουν εύκολο χρήμα, έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στις οθόνες των υπολογιστών. Το «ψηφιακό παγκάρι» χωράει πολύ περισσότερο χρήμα από αυτό της εκκλησίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή