Απώλεια βάρους με ήπια γυμναστική

Απώλεια βάρους με ήπια γυμναστική

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας περίπατος στο πάρκο, με γοργό βηματισμό, μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικότερος από το τρέξιμο, όταν επιθυμεί κανείς να χάσει βάρος. Αυτό επισημαίνεται σε έρευνα του δρος Βασιλείου Μούγιου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση International Journal of Sports Μedicine.

Σε 14 γυναίκες

Οπως κατέδειξε η έρευνα σε 14 γυναίκες, οι οποίες ασκούνταν επί τρεις μήνες με σκοπό την απώλεια βάρους, εκείνες που ακολουθούσαν πρόγραμμα ήπιας σωματικής άσκησης έχασαν περισσότερο βάρος, σε σχέση με αυτές που ασκούνταν με πιο έντονους ρυθμούς. Η έρευνα απέδειξε ότι οι γυναίκες που ασκούνται σε έντονους ρυθμούς, αναπτύσσουν περισσότερη μυϊκή μάζα, σε σχέση με όσες ακολουθούν βραδύτερους ρυθμούς στο πρόγραμμα άσκησής τους. Επιπροσθέτως, και ίσως να πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας, δεν υπάρχει «μαγική άσκηση», όπως επισήμανε ο δρ Μούγιος.

Για να έχουν τα καλύτερα και με διάρκεια, αποτελέσματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνδυάζουν την ήπια με την έντονη άσκηση. Ως γνωστόν, η απώλεια βάρους συνδέεται με την κατανάλωση θερμίδων. Δεν έχει, ωστόσο, διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον η ένταση της σωματικής άσκησης σχετίζεται με τις μεταβολές στην αναλογία της σύστασης του σώματος, σε λιπαρούς και μη λιπαρούς ιστούς.

Αυτό το ερώτημα ήταν και το αντικείμενο της έρευνας του δρος Μούγιου και των συνεργατών του. Οι 14 γυναίκες, με κανονικό και υπερβολικό βάρος, οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα γυναικών αθλούνταν με ήπιους ρυθμούς, τέσσερις φορές την εβδομάδα. Η δεύτερη αθλούνταν επίσης τέσσερις φορές την εβδομάδα, με εντονότερους όμως ρυθμούς. Το πρόγραμμα της άθλησης είχε σχεδιαστεί κατά τρόπον ώστε οι αθλούμενες να καταναλώνουν κάθε φορά 370 θερμίδες. Μετά τρεις μήνες, οι γυναίκες και στις δύο ομάδες είχαν απολέσει μεν βάρος, όμως εκείνες που ακολούθησαν το ήπιο πρόγραμμα είχαν απολέσει 3,5 κιλά, εν αντιθέσει με τις πιο έντονα αθλούμενες, οι οποίες είχαν χάσει δύο κιλά.

Το τελικό συμπέρασμα, όπως τόνισε ο δρ Μούγιος, είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνδυάζουν διαφορετικά είδη σωματικής άσκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή