Νέα δοκιμασία αύριο για τον Μπλερ

Νέα δοκιμασία αύριο για τον Μπλερ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με πολλαπλά τραύματα, που του έχουν προκαλέσει τα σκάνδαλα των υπουργών του, οδεύει προς τις αυριανές τοπικές εκλογές ο Τόνι Μπλερ, καταπονημένος όσο ποτέ άλλοτε ύστερα από εννέα χρόνια στην εξουσία. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ εν όψει της αναμέτρησης για τη διεκδίκηση περίπου 4.360 εδρών στα δημοτικά συμβούλια της Βρετανίας κι ενώ το Εργατικό Κόμμα συμπλήρωσε μόλις την περασμένη Δευτέρα εννέα χρόνια αδιάλειπτης και επεισοδιακής διακυβέρνησης…

Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τα δύο νέα σκάνδαλα των κ. Κλαρκ και Πρέσκοτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε χθες από το Μπλάκπουλ, σε ομιλία ενώπιον των εργατικών συνδικάτων, ότι «εννέα ημέρες με αρνητικά πρωτοσέλιδα δεν θα μπορούσαν να επισκιάσουν εννέα χρόνια επιτευγμάτων». Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο δείχνουν τη δημοτικότητά του να έχει πέσει στο ναδίρ (33%), ενώ οι Times προβλέπουν ότι το Εργατικό Κόμμα ενδέχεται να χάσει 10 έως και 15 συμβούλια που ελέγχει στο Λονδίνο.

Ο ηγέτης των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, επανέλαβε, χθες, την έκκλησή του για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, ο οποίος προκάλεσε σάλο την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν 1.023 αλλοδαποί κρατούμενοι, περιλαμβανομένων δολοφόνων, βιαστών και παιδεραστών… Η υπόθεση των αποφυλακισμένων εγκληματιών, που σύμφωνα με τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε είτε να απελαθούν μετά την έκτιση της ποινής τους είτε να μεταφερθούν αλλού, θεωρείται η πλέον απειλητική για την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

«Απολογία» Κλαρκ

Ο υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο, αρνείται να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οφείλει να παραμείνει στη θέση του, προκειμένου «να βάλει τάξη στα πράγματα». Απολογούμενος, σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ότι στόχος του ήταν η προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε, δε, ότι «επειδή υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας, πιστεύω ότι είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να τις αντιμετωπίσει»… Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος και υπ’ αριθμόν 2 στην κυβέρνηση, Τζον Πρέσκοτ, καλείται επίσης να παραιτηθεί, αφού αποκαλύφθηκε η διετής ερωτική του σχέση με τη γραμματέα του, Τρέισι Τεμπλ, οι λεπτομέρειες της οποίας προβάλλονται καθημερινά στα ΜΜΕ. Σαν να μην έφθανε αυτό, ο κ. Πρέσκοτ βομβαρδίστηκε με καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης από άλλες τρεις γυναίκες, περιλαμβανομένης μιας αεροσυνοδού. «Εξευτελισμένος, ο Πρέσκοτ βρίσκεται στο χείλος της παραίτησης» έγραφε χθες ο Observer, ενώ σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των φυλακών, η εφημερίδα κατήγγειλε το υπουργείο Εσωτερικών για ανικανότητα. Στο άρθρο υπογραμμίζεται πως κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκαν «σοβαρότατες ελλείψεις» στο τμήμα που χειρίζεται τις υποθέσεις απελάσεων. Μεταξύ άλλων, αποκαλύφθηκε ότι η διεύθυνση των γυναικείων φυλακών του Μόρτον Χολ εξοργίστηκε τόσο πολύ με την αδράνεια της αρμόδιας υπηρεσίας που αποφάσισε να την παρακάμψει, προχωρώντας σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το θέμα των απελάσεων με τις πρεσβείες ξένων χωρών. Η υπόθεση, σημειώνει ο Observer, ασκεί πιέσεις στον κ. Κλαρκ, ενώ καθιστά σαφές ότι στο υπουργείο Εσωτερικών επικρατεί χάος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή