Παραιτήθηκε χθες ο Μπερλουσκόνι

Παραιτήθηκε χθες ο Μπερλουσκόνι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανοίγοντας τον δρόμο στον νικητή των εκλογών της 9ης Απριλίου, τον Ρομάνο Πρόντι, για να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά και την εκλογή κεντροαριστερών υποψηφίων, στα δύο σώματα της ιταλικής Βουλής, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο «Καβαλιέρε» αποχώρησε από την πρωθυπουργία, παραδεχόμενος την εκλογική του ήττα, την οποία επέμενε να αρνείται. «Θα τους λείψουμε, ήμασταν η καλύτερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ιταλία», δήλωσε ο κ. Μπερλουσκόνι που θα παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με το ιταλικό Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των εκλογών. Ωστόσο ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, του οποίου η θητεία λήγει στις 18 Μαΐου, έχει δηλώσει ότι το έργο αυτό θα αναλάβει ο διάδοχός του, ο οποίος θα εκλεγεί από το Κοινοβούλιο στις 12-13 Μαΐου. Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι υπό το βάρος πιέσεων και με στόχο να αποτραπεί το πολιτικό κενό, ο κ. Τσιάμπι ενδεχομένως να αλλάξει γνώμη. Στο διάγγελμά του για την Πρωτομαγιά, ο κ. Τσιάμπι τόνισε την ανάγκη της Ιταλίας να καταβάλει έντονες προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας της, της οποίας ο ρυθμός ανάπτυξης, το περασμένο έτος, ήταν μηδενικός. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πρέπει να εκλείψουν οι πολιτικές εντάσεις, για τον περιορισμό των οποίων πρέπει να εργαστούν όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Αλλιώς πρόσθεσε, θα τεθεί σε κίνδυνο η ευημερία των Ιταλών.

Εν αναμονή ο Πρόντι

Από την πλευρά του, ο Ρομάνο Πρόντι βρίσκεται μεν σε στάση αναμονής, όμως οι προοπτικές του να κυβερνήσει ενισχύθηκαν μετά την -μετά κόπων- εκλογή του κεντροαριστερού υποψηφίου στη Γερουσία. Ο Φράνκο Μαρίνι, προερχόμενος από τους Χριστιανοδημοκράτες, εξελέγη, με την τέταρτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Γερουσίας, νικώντας τον επίσης Χριστιανοδημοκράτη, υποψήφιο της Κεντροδεξιάς και επτά φορές πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζούλιο Αντρεότι. Η εκλογή του Μαρίνι ήταν πραγματική δοκιμασία για τον εύθραυστο κεντροαριστερό συνασπισμό του Πρόντι, καθώς ο νυν πρόεδρος της Γερουσίας και πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, ακύρωσε τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης ψηφοφορίας επειδή το όνομα του Μαρίνι δεν είχε αναγραφεί σωστά στο ψηφοδέλτιο. Το γεγονός ότι ο Μαρίνι εξελέγη τελικώς με διαφορά εννέα ψήφων -επτά περισσότερες από τις δύο που έδωσαν την εκλογική νίκη στον Πρόντι- έδωσε στην ιταλική Κεντροαριστερά νέο επιχείρημα σε όσους αμφισβητούν την ενότητα του συνασπισμού. Περιπετειώδης όμως ήταν και η εκλογή του κεντροαριστερού υποψήφιου στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, του Φάουστο Μπερτινότι, ηγέτη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ο οποίος εξελέγη με την τέταρτη ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή