Σφίγγει ο κλοιός για την Τεχεράνη

Σφίγγει ο κλοιός για την Τεχεράνη

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πιέσεις για την υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που να προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εναντίον του χρήση βίας, άσκησαν χθες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην έκτακτη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι εκπρόσωποι των πέντε μονίμων μελών του Σ.Α. και της Γερμανίας, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ετσι ο προβληματισμός επικεντρωνόταν στη στάση της Ρωσίας και της Κίνας που μέχρι χθες είχαν εναντιωθεί σθεναρά στις αμερικανικές πιέσεις, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων είχαν υποσχεθεί στην Τεχεράνη να αντιταχθούν στην εναντίον της επιβολή κυρώσεων. Μέχρι αργά το βράδυ οι εκτιμήσεις κατέτειναν στο ότι οι δύο χώρες ακόμη κι αν τελικά προσεταιρισθούν τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και συναινέσουν στην επιβολή κυρώσεων, δεν θα το κάνουν στην παρούσα φάση.

Απειλές από την Τεχεράνη

Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη εξαπέλυε απειλές, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα βρεθεί στο στόχαστρό του σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από την Αμερική, ενώ παράλληλα ανακοίνωνε τον εντοπισμό μεταλλεύματος ουρανίου σε τρεις ακόμη περιοχές στο κέντρο της χώρας.

Λίγες ώρες πριν από την εν λόγω συνάντηση, που είχε σχεδιασθεί να προλειάνει το έδαφος για εκείνη που θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι «το Σ.Α. πρέπει να προχωρήσει βάσει του Αρθρου 7» του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, για την επίκληση του οποίου απαιτείται ομόφωνη εκτίμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι απειλείται η παγκόσμια ειρήνη. Ο κ. Μπερνς προέβλεψε, επίσης, ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προωθήσουν κάποια μορφή ψηφίσματος βάσει του Αρθρου 7», αλλά προσέθεσε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης. Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας βάσει του Αρθρου 7 δεσμεύουν όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών χωρίς, ωστόσο, να οδηγούν αυτομάτως στην επιβολή κυρώσεων ή στη λήψη στρατιωτικής δράσης. Για κάτι τέτοιο απαιτούνται περαιτέρω αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζαν Μπατίστ Ματέι, προεξοφλούσε ότι οι εκπρόσωποι των τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προσέρχονταν στις συνομιλίες θα τάσσονταν υπέρ ενός δεσμευτικού ψηφίσματος του Σ.Α. προκειμένου να σταλεί «σταθερό και ενωτικό μήνυμα στο Ιράν». Υπενθυμίζεται ότι όταν άρχισε να κλιμακώνεται η κρίση ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν, ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, είχε απειλήσει με τη χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια και η οικονομία της Γαλλίας και η δήλωσή του είχε εκληφθεί ως σαφής προειδοποίηση προς την Τεχεράνη.

Από πλευράς της Τεχεράνης, πάντως, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, επικαλέσθηκε χθες υπόσχεση των δύο εμπορικών εταίρων του Ιράν, της Κίνας και της Ρωσίας, να ταχθούν «εναντίον των κυρώσεων και των στρατιωτικών επιθέσεων», ενώ διευκρίνιζε ότι «είναι εσφαλμένη η αντίληψη που επικρατεί ότι η Δύση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσω του Σ.Α.». Παράλληλα, ο απεσταλμένος της Τεχεράνης στη γαλλική πρωτεύουσα, Σεγιέντ Αλί Μουτζανί, απέκλειε οποιαδήποτε αλλαγή στάσης του Ιράν, τονίζοντας ότι «η πρώτη πυρηνική μονάδα μας θα αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα χρόνο» και διευκρινίζοντας πως «το ότι κάποιες χώρες λαμβάνουν αποφάσεις δεν συνεπάγεται δική μας διπλωματική ήττα καθώς η χώρα μας έχει τη δική της λογική».

Κι ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, έσπευσε να εκφράσει επιφυλάξεις περί του κατά πόσον είναι ακριβής ο ισχυρισμός του Ιράν σχετικά με τις υποσχέσεις της Ρωσίας και της Κίνας, ο Κονσταντίν Κοζάστεφ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα απορρίψουν ψήφισμα του Σ.Α. κατά του Ιράν καθώς διαφωνούν με την επιβολή κυρώσεων σε αυτήν τη φάση, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ομόφωνα ανάλογο ψήφισμα στη συνάντηση της επόμενης Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή