Κλείνουν οι πόρτες της E.E. για Σερβία;

Κλείνουν οι πόρτες της E.E. για Σερβία;

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Μόνο σε θαύμα πλέον βασιζόμαστε», δήλωσε χθες εν μέσω έντονης ανησυχίας ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μιρολγιούμπ Λάμπους, με αφορμή την παρέλευση απράκτου του τελεσιγράφου της Ε.Ε. προς το Βελιγράδι για την παράδοση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του Ράτκο Μλάντιτς. Η δυστοκία της Σερβίας πάνω σ’ ένα από τα σημαντικότερα θέματα-κλειδιά στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προφανές ότι θα επηρεάσει προς τα χείρω τη δυνάμει ενταξιακή πορεία του Βελιγραδίου, επιτείνοντας το καθεστώς απομόνωσης στο οποίο έχει περιέλθει μετά το τέλος του πολέμου. Παράλληλα θα διαμορφώσει περαιτέρω αρνητικό κλίμα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, καθώς μόλις χθες ο πρόεδρος του προτεκτοράτου Φατμίρ Σέντγιου δήλωσε ότι η Σερβία οφείλει να περιορίσει τις αποικιακές φιλοδοξίες της και να πάψει να παρεμποδίζει τις συνομιλίες. Στην αντίθετη περίπτωση, οι ελπίδες της για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού μέλλοντός της θα σβήσουν.

Για το Κόσοβο

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εν όψει των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, ο πρόεδρος του Κοσόβου δήλωσε ότι η Σερβία δεν έχει ρόλο στον καθορισμό του μέλλοντος της αλβανικής πλειοψηφίας της περιοχής. «Η Σερβία οφείλει να απελευθερωθεί από τα ηγεμονικά και αποικιακά συναισθήματα των περασμένων δεκαετιών και να επιλέξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προς τους γείτονές της, περιλαμβανομένου και του Κοσόβου. Στο κάτω κάτω, υπάρχουν δύο παράγοντες που θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον του τόπου: η βούληση της πλειοψηφίας και η βούληση του μεγαλύτερου τμήματος των μειονοτήτων για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Κόσοβο».

Πάντως χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα αναστείλουν τις συνομιλίες για στενότερες σχέσεις με τη Σερβία εφόσον δεν παρέδωσε τον καταζητούμενο Μλάντιτς, όπως τουλάχιστον είχε υποσχεθεί.

Δηλώσεις Ολι Ρεν

Ο επίτροπος δήλωσε, επίσης, ότι σκόπευε να συμβουλευτεί την εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε πριν ανακοινώσει επισήμως την όποια απόφαση. Κατέστησε σαφές όμως ότι οι συνομιλίες θα παγώσουν εκτός αν ο Μλάντιτς συλληφθεί σύντομα. «Τα γεγονότα είναι αρκετά σαφή. Δεν βλέπουμε τον Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη και όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε, δεν υπάρχει πλήρης συνεργασία με το δικαστήριο», δήλωσε ο κ. Ολι Ρεν ενώπιον δημοσιογράφων χθες στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της, η κυρία Κάρλα ντελ Πόντε είχε δηλώσει ότι θα εκτιμούσε πολύ το γεγονός της αναστολής εκ μέρους της Ε.Ε. της όποιας προσέγγισης με το Βελιγράδι.

Ο Σέρβος αντιπρόεδρος, πάντως, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, συμφώνησε ότι μόνον ένα θαύμα θα απέτρεπε την Ευρωπαϊκή Ενωση από το να καταλήξει στην απόφαση της αναστολής των συνομιλιών με τη Σερβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή