O Σολάνα αγνοούσε τις πτήσεις της CIA

O Σολάνα αγνοούσε τις πτήσεις της CIA

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δεν είχε πληροφορίες για το αν πράκτορες της CIA ανέκριναν υπόπτους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα σε μυστικές φυλακές της Ευρώπης ούτε αν Αμερικανοί πράκτορες συμμετείχαν σε παράνομες πτήσεις στον ευρωπαšκό εναέριο χώρο για τη μεταφορά αυτών των υπόπτων. Αυτά δήλωσε ο Χαβιέ Σολάνα, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της Ε.Ε. ενώπιον ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Ευρωβουλευτές, ωστόσο, τον κατηγόρησαν ότι δίνει ασαφείς απαντήσεις. Από την πλευρά του, ο υψηλόβαθμoς Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι παρότι δεν έχει αποδείξεις για παράνομες δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη, οι σχετικές κατηγορίες δεν αποτελούν «περιθωριακό ζήτημα» για τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Ζήτησε μάλιστα από την Ουάσιγκτον να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για την υπόθεση. Η κατάθεση του αρμοδίου για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, έγινε μια μόλις εβδομάδα αφ’ ότου ο ίδιος είχε δηλώσει ότι με βάση στοιχεία της υπηρεσίας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Ε.Ε., αποδεικνύεται ότι η CIA πραγματοποίησε περισσότερες από 1.000 μυστικές πτήσεις στη Ευρώπη μετά το 2001. Ο κ. Σολάνα δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι οι ύποπτοι για τρομοκρατία δεν υφίστανται βασανιστήρια.

Στην κατάθεσή του ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα να ζητήσει από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να τον ενημερώσουν για το πώς χειρίζονται την υπόθεση των μυστικών πτήσεων της CIA και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας εναπόκειται αποκλειστικώς στην ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Εξαιτίας αυτών των διατυπώσεων ο κ. Σολάνα κατηγορήθηκε από τον Ισπανό ευρωβουλευτή Βίλι Μέγερ ότι νίπτει τας χείρας του, ενώ η Βρετανή ευρωβουλευτής Σάρα Λούντφορντ τόνισε ότι η αδυναμία του Σολάνα να απαντήσει στα ερωτήματα της επιτροπής σκιαγραφεί μια αξιοθρήνητη εικόνα της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή