Διάσταση Συρίας με ΗΠΑ για τον Λίβανο

Διάσταση Συρίας με ΗΠΑ για τον Λίβανο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Προς νέα όξυνση οδεύει η αντιπαράθεση μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και του Λευκού Οίκου, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στη Δαμασκό, Τεριέ Ροέντ-Λάρσεν, αναφορικά με την ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων της Συρίας με τον Λίβανο. Προχθές, ο αντιπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Εθνη, Μιλάντ Ατιέχ, έσπευσε να ενημερώσει εγγράφως τον Κόφι Ανάν ότι ο κ. Ρόεντ- Λάρσεν ενήργησε εκτός του πλαισίου της απόφασης 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η κίνηση των Σύρων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία κατέστησε χθες σαφές ότι προτίθεται να προωθήσει σε συνεργασία με το Παρίσι νέα αυστηρότερου ύφους πρόταση ψηφίσματος για την υπόθεση του Λιβάνου.

«Το ζήτημα της ίδρυσης πρεσβειών μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου αφορά αποκλειστικά τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και όχι τα Ηνωμένα Εθνη», τονίζεται στην επιστολή του κ. Ατιέχ προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. «Η άσκηση αθέμιτης πίεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την υιοθέτηση ψηφισμάτων κάθε άλλο παρά συμβάλλει στις προσπάθειες για την ειρήνη στον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή». Επιπλέον, πηγές προσκείμενες στο καθεστώς Ασαντ υποστήριζαν στην εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» του Λιβάνου ότι ο κ. Ρόεντ-Λάρσεν δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στη Δαμασκό.

«Η Συρία έχει ήδη εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από την απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία απαιτήθηκε η αποχώρηση των στρατευμάτων της από τον Λίβανο και ως εκ τούτου η παρουσία του κ. Ρόεντ-Λάρσεν στη Δαμασκό δεν κρίνεται αναγκαία», δήλωσε Σύρος αξιωματούχος στην «Αλ Χαγιάτ». Ο κ. Ρόεντ-Λάρσεν, ο οποίος στην έκθεσή του αμφισβητεί ότι έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση του κατεστημένου της υπηρεσίας πληροφοριών του καθεστώτος Ασαντ στον Λίβανο, φέρεται να έχει ενημερώσει τους αντιπροσώπους της Συρίας στον ΟΗΕ ότι προτίθεται να επιστρέψει στη Δαμασκό για να επιβλέψει την εφαρμογή της απόφασης 1559.

Απαντώντας στους Σύρους, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, προειδοποίησε ότι ο Λευκός Οίκος και το Παρίσι θα συντάξουν ιδιαίτερα αυστηρή πρόταση ψηφίσματος σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καθεστώτος Ασαντ με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ. Τέλος, η Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι θα προωθήσει νέο ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο η Συρία θα καλείται να συνάψει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Βηρυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή