ΗΠΑ μετά «προθύμων» καλούν ΟΗΕ

ΗΠΑ μετά «προθύμων» καλούν ΟΗΕ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Σε ένα νέο «συνασπισμό των προθύμων» φαίνεται ότι προσβλέπει η Ουάσιγκτον, αν δεν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Οι αμερικανικές απειλές δεν άφησαν απαθές το Ιράν, το οποίο αντέτεινε ότι δεν πτοείται από την «εκφοβιστική τακτική» της Ουάσιγκτον και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Παράλληλα, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι επρόκειτο να ενημερώσουν χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προτάσεις τους, όσον αφορά το περιεχόμενο ενός επαπειλούμενου ψηφίσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. «Θα εξηγήσουμε στην ολομέλεια του Συμβουλίου ποιες είναι οι σκέψεις μας και ποια κατεύθυνση θα πάρουν», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζον Μπόλτον. Ο ίδιος, ωστόσο, σε ομιλία του ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου είπε ότι «αν το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι απρόθυμο ή ανίκανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, τότε θα ζητήσουμε από άλλες χώρες ή συνασπισμό χωρών να επιβάλουν αυτές τις κυρώσεις».

Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times ανέφερε ότι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι διπλωμάτες έχουν συντάξει δεσμευτικό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο απαιτεί από το Ιραν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ωστόσο, η Μόσχα και το Πεκίνο, σημαντικοί εμπορικοί εταίροι του πετρελαιοπαραγωγού Ιράν, επιμένουν σε μια ηπιότερη προσέγγιση, ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους. Ο Νίκολας Μπερνς, νούμερο τρία Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι τρεις χώρες επρόκειτο να θέσουν αυτό το σχέδιο, χθες ή ενδεχομένως και σήμερα, ενώπιον των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Αλί Λαριτζάνι, επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των χωρών του Κόλπου από τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στην Μπουσχέρ, στην ακτή του Περσικού Κόλπου απέναντι από τη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Λαριτζάνι απέδωσε την όλη συζήτηση σε αμερικανικά ψεύδη και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη, πριν μεταφερθεί πυρηνικό υλικό για εμπλουτισμό, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια των χωρών του Κόλπου, οι οποίες εσχάτως εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εργοστάσιο της Μπουσχέρ, με το επιχείρημα ότι δεν συντηρείται σωστά και βασίζεται σε παρωχημένο ρωσικό σχεδιασμό.

Συνέχεια των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλεί η κρίση στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινή απειλή που εξαπέλυσε το ΡΚΚ για «μαζικό πόλεμο» κατά της Τουρκίας και του Ιράν, αν οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλουν στο Ιράκ και επιτεθούν στους Κούρδους αντάρτες. Η απειλή ήρθε διά στόματος του Μουράντ Καριαλάν, μέλους του ΡΚΚ, που τόνισε ότι η οργάνωση είναι σε θέση να διεξαγάγει μακροχρόνιο πόλεμο που «θα επεκταθεί στην Τουρκία με κάθε τρόπο, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή