Κρίση στη Σερβία για τον Μλάντιτς

Κρίση στη Σερβία για τον Μλάντιτς

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάνοντας λόγο για «απροθυμία» των σερβικών αρχών να παραδώσουν στο Διεθνές Δικαστήριο τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε την αναστολή των συνομιλιών με τη Σερβία – Μαυροβούνιο. Η απόφαση προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στο Βελιγράδι όπου ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, Μίρολιουμπ Λάμπους, υπέβαλε την παραίτησή του, αφήνοντας αιχμές εις βάρος του πρωθυπουργού, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα.

Ο τελευταίος επικαλέστηκε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι σερβικές Αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του στρατηγού Μλάντιτς. Ωστόσο, αυτό αμβισβητήθηκε από την εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία κατηγόρησε τη Σερβία ότι επιχείρησε επανειλημμένως να την παραπλανήσει.

Κατόπιν όλων αυτών, ο επίτροπος Ολι Ρεν, αρμόδιος για τη διεύρυνση, κατέστησε σαφές ότι πρωταρχική προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Σερβία παραμένει βελτίωση της συνεργασίας Βελιγραδίου και Διεθνούς Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή