Πυρ ομαδόν κατά του Βιλπέν από τον γαλλικό Τύπο

Πυρ ομαδόν κατά του Βιλπέν από τον γαλλικό Τύπο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέα επίθεση κατά του Γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, εξαπέλυσαν χθες ο γαλλικός Τύπος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απαιτώντας απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο «Κλίαρστριμ». Ο κ. ντε Βιλπέν, πάντως, διέψευσε εκ νέου τις καταγγελίες και ζήτησε «να αποκατασταθεί η αλήθεια και να σταματήσουν οι συκοφαντίες».

Της αντεπίθεσης ηγήθηκε η εφημερίδα Le Monde δημοσιεύοντας αποσπάσματα από τα πρακτικά συνάντησης του Γάλλου πρωθυπουργού με τον στρατηγό Φιλίπ Ροντό, που καταδεικνύουν ότι ο κ. ντε Βιλπέν γνώριζε πολύ περισσότερα απ’ όσα παραδέχθηκε περί της διεξαγωγής έρευνας κατά του εσωκομματικού αντιπάλου του και υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τη Le Monde, η εκδοχή του κ. ντε Βιλπέν δεν στέκει λογικά καθώς ο Γάλλος πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε πως ουδέποτε μίλησαν για τον κ. Σαρκοζί, ενώ «διαβάζοντας τα σχόλια του στρατηγού Ροντό αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κ. Σαρκοζί απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης Ροντό – Ντε Βιλπέν». Οπως τονίζει, άλλωστε, το εν λόγω έγγραφο καταδεικνύει ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός ήταν πλήρως ενήμερος περί της ύπαρξης ονομάτων πολιτικών στον κατάλογο της «Κλίαρστριμ». Η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, επίσης, τονίζει πως «αν χρησιμοποιήθηκαν υπηρεσίες του κράτους για χειρισμούς που αποσκοπούσαν στην υπονόμευση πολιτικών αντιπάλων, είναι ασυγχώρητο» και προσθέτει ότι παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα όπως το τι ακριβώς διημείφθη στη συνάντηση Ντε Βιλπέν – Ροντό, πόσο ενήμερος ήταν ο πρόεδρος Σιράκ και ποια ήταν η αρχική πηγή πίσω από τις συκοφαντίες. Η οικονομική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει, άλλωστε, ότι «η υποβόσκουσα αντιπαλότητα Ντε Βιλπέν – Σαρκοζί έχει εξελιχθεί σε ανοικτό πόλεμο», ενώ διαπιστώνει την εντεινόμενη απαισιοδοξία στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για τις προοπτικές τους στις εκλογές του επόμενου έτους. Την ίδια στιγμή το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα μέμφεται την κυβέρνηση διά στόματος του άλλοτε πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς, που τόνισε χθες ότι «ολόκληρη η κυβέρνηση έχει χάσει το ουσιαστικό μέρος της εξουσίας της», ενώ δήλωσε «εμβρόντητος που δεν υπάρχει κυβερνήτης στο αεροσκάφος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή