ΚΟΣΜΟΣ

Συναντήσεις Μοράλες για εκτόνωση των ανησυχιών

ΛΑ ΠΑΖ. Συνάντηση με στόχο να καθησυχάσει τους ηγέτες της Βραζιλίας και της Αργεντινής για την εθνικοποίηση του φυσικού αερίου, που θίγει και λατινοαμερικανικές εταιρείες, θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες. Παράλληλα, στη Βολιβία καταφθάνει αποστολή επιχειρηματιών και διπλωματών από την Ισπανία, συμφέροντα της οποίας επίσης θίγονται.

Στη συνάντηση των Λατινοαμερικανών ηγετών, στο Πόρτο Ιγκουατσού της Αργεντινής, στο τριεθνές Αργεντινής, Βραζιλίας και Παραγουάης, θα είναι παρών και ο ηγέτης της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που πρώτος προχώρησε σε αντίστοιχες εθνικοποιήσεις. Μιλώντας στο Telesur, το πρόσφατα ιδρυθέν δορυφορικό κανάλι της Λατινικής Αμερικής, με έδρα τη Βενεζουέλα, ο Μοράλες διαβεβαίωσε τους γείτονές του ότι θα εγγυηθεί τις προμήθειες φυσικού αερίου. «Εθνικοποιήσαμε τους φυσικούς πόρους. Δεν υπάρχει κατάσχεση ούτε απαλλοτρίωση εταιρικής ιδιοκτησίας. Οι εγκαταστάσεις των εταιρειών παραμένουν δικές τους».

Τη Δευτέρα, ο Μοράλες εξέδωσε διάταγμα με το οποίο εθνικοποιεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που είχαν παραχωρηθεί σε ξένες εταιρείες στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το διάταγμα καλεί τις εταιρείες να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους των συμβολαίων τους μέσα στους επόμενους έξι μήνες. «Στο τέλος της περιόδου αυτής, οι εταιρείες που δεν έχουν υπογράψει νέα συμβόλαια δεν θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται στη χώρα», ανέφερε το διάταγμα.

Υποβάθμισαν τις διαφωνίες

Η Βολιβία είναι η φτωχότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, παρότι διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ηπείρου, μετά τη Βενεζουέλα. Τα σχέδια για την κατασκευή αγωγού που θα διοχέτευε το φυσικό αέριο στον Ειρηνικό, σε λιμάνι της Χιλής που διεκδικείται από τη Βολιβία, προς εξαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείφθηκαν έπειτα από ισχυρές λαϊκές διαμαρτυρίες. Η Βολιβία εξάγει αέριο στη Βραζιλία, καλύπτοντας το 50% των αναγκών του ισχυρού γείτονά της και το 100% κάποιων βραζιλιάνικων πολιτειών.

Ο Μοράλες και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα υποβάθμισαν τις διαφωνίες τους. «Καταλαβαίνουμε απολύτως τις ανησυχίες τους», είπε ο Μοράλες, αναφερόμενος στη βραζιλιάνικη εταιρεία Petrobras. «Είμαστε σύμμαχοι της Βραζιλίας και οι Βραζιλιάνοι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το βολιβιανό αέριο». Ο Λούλα από την πλευρά του αναγνώρισε το δικαίωμα της Βολιβίας να εθνικοποιήσει τον εθνικό πλούτο, αλλά υποσχέθηκε να δράσει «με ηρεμία και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Petrobras και την εγγύηση μιας ισορροπημένης και αμοιβαία επωφελούς διμερούς σχέσης».

Στην Ισπανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπερναρντίνο Λεόν εξέφρασε «ανησυχία». Η ισπανική κυβέρνηση, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η εθνικοποίηση του αερίου, που θίγει την ισπανική Repsol, δεν θα επηρεάσει την αναπτυξιακή βοήθεια που αποστέλλει η Μαδρίτη στη Λα Παζ.