ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Δικαίωμα των Παλαιστινίων οι επιθέσεις αυτοκτονίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η αποχώρηση των Ισραηλινών από τα εδάφη που κατέλαβαν μετά το 1967 και η αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων αποτελούν προϋποθέσεις για την ειρήνη μεταξύ του αραβικού κόσμου και του εβραϊκού κράτους, σύμφωνα με τον εξόριστο στη Δαμασκό ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ και πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας αποτελούν «φυσικό δικαίωμα» του υπό κατοχή παλαιστινιακού λαού. Την ίδια στιγμή και ενώ σήμερα ορκίζεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση του Εχούντ Ολμερτ, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγια υποστήριξε ότι η Χαμάς έχει συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή μισθών των 140.000 δημοσίων υπαλλήλων. Τέλος, μετά τη Γαλλία και η Σουηδία αρνήθηκε να εκδώσει βίζα σε βουλευτές της Χαμάς.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Σεισμός 8,1 στα νησιά Τόνγκα

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χθες τα νησιά Τόνγκα, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, το οποίο εξέδωσε προειδοποίηση για τα νησιά Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία για το ενδεχόμενο εμφάνισης κύματος Τσουνάμι. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 18.26 ώρα Ελλάδας με επίκεντρο 155 χλμ. νότια του νησιού Νιάφου των νήσων Τόνγκα και 2.145 χλμ. ανατολικά της Αυστραλίας και του βορειοανατολικού τμήματος της Νέας Ζηλανδίας.

ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αμνηστία στους αντάρτες του Νεπάλ

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Με την ανακοίνωση εκεχειρίας αορίστου χρόνου απάντησε χθες η νέα κυβέρνηση του Νεπάλ, στην κατάπαυση του πυρός που εξήγγειλαν οι μαοϊστές αντάρτες, ενώ τόνισε ότι θα ζητήσει από την Ιντερπόλ την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος τους. Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πρασάντ Κοϊράλα αποφάσισε επίσης την εξάλειψη του χαρακτηρισμού «τρομοκρατικό» που συνόδευε το κίνημα μαοϊκών ανταρτών. Τέλος, η κυβέρνηση κήρυξε άκυρες τις δημοτικές εκλογές του Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της κατάργησης όλων των διαταγμάτων, των διορισμών και των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ημέρα που ο βασιλιάς Γκιανέντρα ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2005.

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΟΧΑΪΟ

Φρικτή εκτέλεση θανατοποινίτη

ΟΧΑΪΟ, ΗΠΑ. Ο εξαιρετικά επώδυνος θάνατος θανατοποινίτη επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της θανατικής ποινής. Η εκτέλεση του Τζόζεφ Κλαρκ είχε προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί της Τρίτης στις φυλακές στο νότιο Οχάιο. Ομως οι δύο δήμιοι, οι οποίοι θα πραγματοποιούσαν τη θανάσιμη ένεση δεν κατάφεραν να τοποθετήσουν μια σύριγγα σε κάθε του μπράτσο, όπως προβλέπει η διαδικασία, καθώς δεν έβρισκαν φλέβα. Η φλέβα στην οποία τοποθέτησαν την ένεση στο αριστερό του μπράτσο έσπασε προτού δεχθεί την απαραίτητη δόση ηρεμιστικού, η οποία χορηγείται πριν από την έγχυση της θανατηφόρου δόσης. Ο 57χρονος Κλαρκ, φώναζε, «δεν δουλεύει, δεν δουλεύει», όση ώρα οι δήμιοι προσπαθούσαν να βρουν φλέβα ακόμα και στα πόδια του. Τελικά ο Κλαρκ, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο για διπλή ανθρωποκτονία, ξεψύχησε μιάμιση ώρα μετά την προγραμματισμένη ώρα θανάτου.

ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Προεδρικές εκλογές στο Τσαντ

ΝΤΖΑΜΕΝΑ. Αρχισε χθες η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου στο Τσαντ, όπου ο πρόεδρος Ιντρις Ντέμπι αναμένεται να ανανεώσει την 16χρονη προεδρική του θητεία. Η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη, καθώς πολλοί ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για το μποϊκοτάρισμα των εκλογών. Η αντιπολίτευση αρνήθηκε να κατεβάσει υποψηφίους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για νοθεία. Η χώρα παραμένει διαιρεμένη, ενώ εκφράζονταν φόβοι για την εκδήλωση επεισοδίων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΛΕΑΝΗΣ

Σχέδιο αντιμετώπισης τυφώνων

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Νέο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών παρουσίασε χθες ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νάγκιν, εν όψει της εποχής των τυφώνων. Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση των μεγαλύτερων κτιρίων της πόλης, ενώ θεωρεί επικίνδυνη την προσπάθεια μεταφοράς των κατοίκων εκτός πόλης. Ο κ. Νάγκιν, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική για την αντίδραση των αρχών της πόλης κατά την επέλαση του Κατρίνα, έχει θέσει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του.

ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

«Ελεύθερο» το βρετανικό βοδινό

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τερματίστηκε επισήμως η απαγόρευση εξαγωγής βρετανικού βοδινού κρέατος, η οποία επιβλήθηκε το 1996, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της νόσου των τρελών αγελάδων. Τα βοοειδή που γεννήθηκαν μετά την 1η Αυγούστου 1996 μπορούν να εξαχθούν νόμιμα, όπως και το κρέας των ζώων που σφαγιάστηκαν μετά τη 15η Ιουνίου του 2005. Οι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το κρέας που πωλείται με το κόκαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Ιταλία αναμένεται να πραγματοποιήσουν τις πρώτες μεγάλες εισαγωγές κρέατος από τη Βρετανία.

ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Νέο κρούσμα νόσου των πτηνών

ΚΑΪΡΟ. Στους 13 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο των πουλερικών στην Αίγυπτο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ενός ακόμα κρούσματος. Θύμα 27χρονη νοικοκυρά, η οποία ήρθε σε επαφή με κοτόπουλα στο χωριό της στην επαρχία Μενούφια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή