Χαμόγελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον

Χαμόγελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με εγκώμια για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, στις αποσκευές της αφίχθη χθες στην Ουάσιγκτον η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία επρόκειτο να συναντηθεί μαζί του αργά χθες τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Αποφεύγοντας κακοτοπιές, όπως το Γκουαντάναμο, η Μέρκελ επέλεξε ηπιότερους τόνους κατά το δεύτερο ταξίδι της στις ΗΠΑ μέσα σε λίγους μήνες. Το κόκκινο χαλί, που ξεδιπλώθηκε για τη Μέρκελ ήταν -σύμφωνα με τη χθεσινή ανάλυση του περιοδικού Der Spiegel- εξίσου μακρύ και φαρδύ όπως και τον περασμένο Ιανουάριο και η καγκελάριος έγινε δεκτή στην Ουάσιγκτον με όλες τις πρέπουσες τιμές: μία ωριαία συνάντηση με τον Μπους στο Οβάλ Γραφείο, επίσημο δείπνο με το προεδρικό ζεύγος στο Family Dining Room, καθώς και διανυκτέρευση στο Blair House, ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο θόρυβος γύρω από το ταξίδι της είναι μικρότερος σε σχέση με τη χειμερινή επίσκεψή της, καθώς αυτή τη φορά πρόκειται σχεδόν για «υπόθεση ρουτίνας», όπως διευκρίνισε η καγκελαρία. Ούτως ή άλλως, ανάμεσα στις δύο συναντήσεις οι Μπους και Μέρκελ είχαν συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες, με τις οποίες αναπτύχθηκε μια καλή σχέση εργασίας. Στο διάστημα που μεσολάβησε η Γερμανίδα καγκελάριος ενισχύθηκε περαιτέρω στο εσωτερικό της, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αποδυναμώθηκε λίγο ακόμη. Τη στιγμή που η δημοτικότητα του Μπους έχει κατρακυλήσει γύρω στο 30%, η αντίστοιχη της Μέρκελ έχει εκτοξευθεί πάνω από 80%. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Μέρκελ αναμένεται να αποφύγει τις επικρίσεις στον Μπους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο είχε ζητήσει δημοσίως το κλείσιμο του Γκουαντάναμο στη Κούβα και είχε αναφερθεί επίσης στον φυλακισμένο στις ΗΠΑ Γερμανό τουρκικής καταγωγής, Μουράτ Κουρνάζ. Ηθελε με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει ότι δεν συμπεριφέρεται ως υποτελής απέναντι στην αμερικανική κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά η Μέρκελ πιστεύεται ότι θα αποφύγει οιαδήποτε αναφορά στην περίπτωση Κουρνάζ και αντ’ αυτού σκοπεύει να ευχαριστήσει την κυβέρνηση Μπους για τη συνδρομή της στην απελευθέρωση των Γερμανών ομήρων στο Ιράκ. Τις συνομιλίες Μπους – Μέρκελ επρόκειτο να μονοπωλήσει πάντως το Ιράν και η καγκελαρία είχε προαναγγείλει ότι στόχος της επίσκεψης είναι η εδραίωση μιας κοινής θέσης της Δύσης απέναντι στην Τεχεράνη. Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούνταν απίθανη η αναφορά σε στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν. Κατά το Βερολίνο, οι στρατιωτικές λύσεις δεν περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή στη συζήτηση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος. Οι Μπους και Μέρκελ αναμενόταν να εξετάσουν πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης. Η Γερμανία δεν έχει προς το παρόν εκδηλώσει φιλοδοξίες να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στο Ιράν και τις δυνάμεις με δικαίωμα βέτο στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με δεδομένη όμως τη μείωση της δημοτικότητας του Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, του Ζακ Σιράκ στη Γαλλία και του Μπους στις ΗΠΑ, οι ελπίδες όλων έχουν πέσει στους ώμους της Μέρκελ.

Επίσημη αφορμή της επίσκεψης της Μέρκελ στις ΗΠΑ είναι μια πρόσκληση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής. Σήμερα θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από την ίδρυσή της, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή