Επίθεση στο Ιράκ με 15 νεκρούς και 30 τραυματίες

Επίθεση στο Ιράκ με 15 νεκρούς και 30 τραυματίες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Συνεδρίασε, χθες, για πρώτη φορά το νέο Κοινοβούλιο του Ιράκ μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ωστόσο για μια ακόμη ημέρα δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις και η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα 36 εκτελεσμένων Ιρακινών.

Εξω από το αρχηγείο

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε χθες στην πόλη της Φαλούτζα, στην ταραγμένη επαρχία Ανμπάρ. Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που φορούσε σε ουρά νεοσύλλεκτων αστυνομικών που περίμεναν έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας 30. Τέτοιου είδους επιθέσεις κατά νεοσύλλεκτων είναι συνηθισμένες στο Ιράκ και στόχο έχουν να αποτρέψουν νεαρούς, άνεργους συνήθως, Ιρακινούς να ενταχθούν στις δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμη 11 Ιρακινοί σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ κατά τη διάρκεια επιθέσεων είτε ανταρτών είτε εξτρεμιστών. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακάλυψε τα πτώματα 36 ανδρών, τα περισσότερα εκ των οποίων έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Πρόκειται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, για θύματα της θρησκευτικής βίας που μαίνεται μεταξύ σιιτών και σουνιτών και βρίσκεται σε έξαρση από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκατοντάδες και πιθανότατα χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο που πολλοί φοβούνται ότι θα εξελιχθεί σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο. Τα σουνιτικά κόμματα κατηγορούν τη σιιτική κυβέρνηση ότι επιτρέπει στις παραστρατιωτικές οργανώσεις των σιιτικών θρησκευτικών κομμάτων να δρουν ανεξέλεγκτα ως τάγματα θανάτου με στόχο σουνίτες. Ομοίως οι σιίτες κατηγορούν τους σουνίτες εξτρεμιστές ότι εκτός από τις κυβερνητικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο και άμαχους σιίτες πολίτες.

Αναθεώρηση Συντάγματος

Στο πολιτικό μέτωπο, το νέο Κοινοβούλιο του Ιράκ συνεδρίασε με αντικείμενο τη σύσταση επιτροπής που θα μελετήσει ενδεχόμενη αναθεώρηση του νέου Συντάγματος της χώρας. «Θέλουμε να τροποποιήσουμε το Σύνταγμα, ώστε να αντιπροσωπεύει όλους τους Ιρακινούς», δήλωσε χθες ο Ζαφέρ Ανι, εκπρόσωπος Τύπου του Μετώπου Εθνικής Συμφιλίωσης, του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό και σημαντικό θέμα, η έκβαση του οποίου θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Εάν σιίτες και Κούρδοι, που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ του Συντάγματος, δεχθούν να κάνουν πίσω στο θέμα της ομοσπονδιακής δομής, ικανοποιώντας τους σουνίτες, υπάρχουν ελπίδες να καμφθεί και το αντάρτικο. Οι σουνίτες ανησυχούν ότι το Ιράκ θα χωριστεί σε τρία κομμάτια και ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα το καρπώνονται σιίτες και Κούρδοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή