Νέος ορισμός για το αμυντικό δόγμα της Γερμανίας

Νέος ορισμός για το αμυντικό δόγμα της Γερμανίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην αναθεωρημένη εκδοχή του ένας νέος ορισμός του αμυντικού δόγματος, προτείνει ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, προκαλώντας έντονες συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατικής συμπολίτευσης, αλλά και των σχηματισμών της αντιπολίτευσης.

«Αξίες και συμφέροντα»

«Τα τρέχοντα καθήκοντά μας στη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων, καθώς και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας δεν αναφέρονται στο Σύνταγμα», διαπίστωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» ο Γιουνγκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός νέου ορισμού της αμυντικής πολιτικής της χώρας. «Οχι μόνο αξίες, αλλά και συμφέροντα» πρέπει να προωθεί η Μπούντεσβερ κατά τον Γερμανό υπουργό Αμυνας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για ερωτήματα, όπως κατά πόσον είναι σκόπιμο να θωρακιστούν οι θαλάσσιες δίοδοι από ενδεχόμενη επίθεση τρομοκρατών», σχολίασε, αναγνωρίζοντας ότι η πρωτοβουλία του είναι πιθανό να δημιουργήσει εντάσεις. «Ξέρω ότι ίσως προσκρούσουμε σε αντιδράσεις», παραδέχθηκε. Κατά τη γνώμη του η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι η δημιουργία μιας λευκής βίβλου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ασφάλεια και την άμυνα πριν από το καλοκαίρι, ώστε να παραπεμφθούν στη συνέχεια οι προτάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η θέση αυτή εξόργισε, πάντως, τους κυβερνητικούς εταίρους των χριστιανοδημοκρατών. «Η Γερμανία δεν χρειάζεται νέο ορισμό της άμυνας, αλλά μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συζήτηση για τη μελλοντική γερμανική πολιτική ασφαλείας», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του SPD, Βάλτερ Κόλμποφ.

«Οι συνταγματικά κατοχυρωμένες προϋποθέσεις για τις αποστολές της Μπούντεσβερ στο εξωτερικό είναι δεδομένες», κατέληξε ο Κόλμποφ, κλείνοντας εσπευσμένα τη συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη αποστολή του γερμανικού στρατού είναι η περιφρούρηση της εκλογικής διαδικασίας στο Κονγκό, που έχει καθοριστεί για τις 30 Ιουλίου. Η Μπούντεσβερ δεν είναι επικουρική αστυνομία για τα επιμέρους κρατίδια, διακήρυξε ο Κόλμποφ. Από την πλευρά τους οι Πράσινοι διέγνωσαν στην πρωτοβουλία Γιουνγκ μια ακόμη επίθεση στο Σύνταγμα προκειμένου να επεκταθούν οι στρατιωτικές αποστολές του γερμανικού στρατού. Είναι περιττή η διεύρυνση του αμυντικού δόγματος, τόνισε ο αρμόδιος σε θέματα αμυντικής πολιτικής του κόμματος, Αλεξάντερ Μπόντε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή