Αρχισε η δίκη των αξιωματικών για την επίθεση στο Σεμντινλί

Αρχισε η δίκη των αξιωματικών για την επίθεση στο Σεμντινλί

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μία από τις πλέον σκοτεινές υποθέσεις που αφορούν στο κουρδικό ζήτημα και σκιάζουν επί μήνες την πολιτική ζωή της Τουρκίας πήρε χθες τη δικαστική οδό μέσα σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, καθώς η Αγκυρα καταγγέλλει την αυξανόμενη κινητικότητα του PKK στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι δύο αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας, που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στον τόπο της αιματηρής επίθεσης του Σεμντινλί, κοντά στα ιρακινά σύνορα, δικάζονται από χθες στο Βαν, παρουσία δεκάδων δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι έσπευσαν στην ανατολική Τουρκία για να παρακολουθήσουν την αναμφισβήτητα θυελλώδη διαδικασία. Η έκρηξη της 9ης Νοεμβρίου στο Σεμντινλί εναντίον κουρδικού βιβλιοπωλείου, με ιδιοκτήτη υποστηρικτή του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, PKK, προκάλεσε, όπως είναι γνωστό, τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό ενός άλλου. Οι δύο αξιωματικοί συνελήφθησαν και δικάζονται κατηγορούμενοι ότι συμμετείχαν σε εκτελεστικό απόσπασμα, που στόχευε κατά υπόπτων μαχητών.

Πρωταγωνιστής

Πέραν της σημασίας που έχει η δίκη για τον κουρδικό πληθυσμό -καθώς οι περισσότεροι Κούρδοι θεωρούν την υπόθεση ακλόνητη απόδειξη των παράνομων μεθόδων των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία- εξίσου σημαντικές είναι οι πολιτικές της προεκτάσεις. Πρωταγωνιστής στο θρίλερ του Σεμντινλί, ο διοικητής του στρατού ξηράς, Γιασάρ Μπουγιούκανιτς, κατηγορήθηκε για ανάμιξη στον σχεδιασμό της επίθεσης και έγινε αιτία για πρόσφατη κρίση στις σχέσεις στρατού και κυβέρνησης Ερντογάν. Εχει προηγηθεί η καταγγελία του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, βασικού φορέα του κεμαλικού κατεστημένου, περί συνωμοσίας της κυβέρνησης κατά της ιεραρχίας του στρατού. Ο Γιασάρ Μπουγιούκανιτς εικάζεται ότι κατά τη δεκαετία του ’90 έπαιξε ρόλο σε παράνομες ομάδες του στρατού, υπεύθυνες και για την έκρηξη του Σεμντινλί.

Εντονες αμφιβολίες

Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ουδείς εκ των ανωτάτων στελεχών του στρατού έχει δικαστεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων και υπογραμμίζουν ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ζωτικής σημασίας. Ο προβληματισμός για το αν είναι εφικτή η απόδοση δικαιοσύνης είναι διάχυτος στο Βαν, εν μέσω έντονων αμφιβολιών για την ανεξαρτησία του δικαστηρίου. H δίκη, σημειωτέον, διεξάγεται ενώ η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατεύματα κατά μήκος των ιρακινών συνόρων, για να πιέσει τις ΗΠΑ και τη νέα κυβέρνηση της Βαγδάτης να δράσουν «έναντι της ολοένα και μεγαλύτερης κουρδικής απειλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή