Πολιτικές αναταράξεις στη Σερβία

Πολιτικές αναταράξεις στη Σερβία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Χαίνουσες πληγές προκάλεσε στην κυβέρνηση συνασπισμού της Σερβίας και του Μαυροβουνίου η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναστείλει τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις, επειδή το Βελιγράδι δεν συνέλαβε, όπως είχε δεσμευθεί, τον φυγά στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Μπόρις Τάντιτς εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι η εξέλιξη αυτή πλήττει το έθνος και το διεθνές κύρος του.

«Υποφέρει το έθνος»

«Ποτέ κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας ολόκληρο το έθνος και το κράτος δεν υπέφερε εξαιτίας ενός αξιωματικού», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης περί διακοπής των διαπραγματεύσεων. Ηδη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Μίρολιουμπ Λάμπους, ο οποίος ήταν επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, υπέβαλε την παραίτησή του κατηγορώντας την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν έπραξαν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να συλλάβουν τον Μλάντιτς.

Η είσοδος της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται από τους Σέρβους πολίτες και πολιτικούς ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να ανακάμψει η χώρα πολιτικά και οικονομικά από τους πολέμους της δεκαετίας του ’90.

Οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν την Τετάρτη ότι οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν αμέσως, «όμως μόνο εάν σημειωθεί δραματική βελτίωση στη συνεργασία» με το Διεθνές Δικαστήριο, δηλαδή εάν παραδοθεί ο Μλάντιτς.

Χθες, συνεδρίασε στο Βελιγράδι υπό βαρύ κλίμα το υπουργικό συμβούλιο και ο κ. Κοστούνιτσα τόνισε ότι είναι ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για τη σύλληψη του Μλάντιτς. Επιπλέον, σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι «ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του με αντιπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας ουδέποτε ανέφερε κάποια προθεσμία» για τη σύλληψη του Μλάντιτς. Η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης κ. Κάρλα Ντελ Πόντε είχε δηλώσει ότι ο κ. Κοστούνιτσα τη διαβεβαίωνε προ μηνός ότι η σύλληψη Μλάντιτς είναι θέμα ημερών. Χθες, ο ανεξάρτητος σταθμός του Βελιγραδίου B92 μετέδωσε ότι συνελήφθησαν δύο στενοί συνεργάτες του στρατηγού Μλάντιτς, είδηση πάντως που δεν επιβεβαιώθηκε από τη σερβική κυβέρνηση.

Φραστικά πυρά από Τάντιτς

Στις σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει για τη Σερβία η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την E.E. αναφέρθηκε, με σκληρά λόγια, ο Σέρβος πρόεδρος κ. Τάντιτς. «H αποτυχία της κυβέρνησης να συλλάβει τον στρατηγό Μλάντιτς, παρά τις δεσμεύσεις της, πλήττει την αξιοπιστία της Σερβίας σε διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τάντιτς, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του κ. Κοστούνιτσα. «Μειώνει τη διαπραγματευτική μας θέση στις συζητήσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Επίσης, ευνοεί όσους υποστηρίζουν τη διάλυση της ομοσπονδίας με το Μαυροβούνιο». Στις 21 Μαΐου διεξάγεται το δημοψήφισμα για το μέλλον της ομοσπονδίας Σερβίας-Μαυροβουνίου, ενώ διεξάγονται προσπάθειες το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου να καθοριστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς κατηγορείται από το Διεθνές Δικαστήριο για γενοκτονία εις βάρος των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στην περίπτωση της σφαγής, από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις και υπό το βλέμμα των κυανόκρανων του OHE, οκτώ χιλιάδων ανθρώπων στη Σρεμπρένιτσα το καλοκαίρι του 1995.AP, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή