Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάσθηκε ο Z. Μουσάουι

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάσθηκε ο Z. Μουσάουι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τελευταία φορά εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο, πριν από τη μεταφορά του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, ο Ζακαρίας Μουσάουι. «Κύριε Μουσάουι, ήρθατε εδώ να παραστήσετε τον μάρτυρα και να εξασφαλίσετε έναν ένδοξο θάνατο. Ομως, όπως αναφέρει ο ποιητής Τ. Σ. Ελιοτ, θα πεθάνεις ικετεύοντας», του είπε η δικαστής Λέονι Μπρινκέμα, ενώ ανακοίνωνε την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. O Μουσάουι καταράστηκε για ακόμη μια φορά τις ΗΠΑ και φώναξε: «Ο Θεός να φυλάει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Δεν θα τον πιάσετε ποτέ».

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προσβάλουν την απόφαση προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβολή της θανατικής ποινής στον Μουσάουι. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν την επιθετική τους στάση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το τέλος αυτής της δίκης σηματοδοτεί και το τέλος της υπόθεσης, αλλά όχι και το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τόνισε. Οι ένορκοι έλαβαν την απόφασή τους ύστερα από συνεδρίαση 40 ωρών, σε διάστημα επτά ημερών. «Αμερική έχασες και εγώ κέρδισα», βροντοφώναξε ο Μουσάουι μετά την ανάγνωση της ποινής.

Ο Μουσάουι είχε δηλώσει ένοχος στην κατηγορία της συνωμοσίας για την πραγματοποίηση αεροπειρατείας προς όφελος της Αλ Κάιντα και τη ρίψη τους επί αμερικανικών κτιρίων. Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2001 κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, απ’ όπου προέκυψε ότι είχε λήξει η άδεια παραμονής του στη χώρα. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι βοήθησε τους αεροπειρατές να εκτελέσουν την αποστολή τους ανεμπόδιστα με τα «θανατηφόρα ψέματά» του, κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Σε φυλακή του Κολοράντο

Στην πρώτη φάση της δίκης οι ένορκοι συμφώνησαν ότι ήταν δυνατή η επιβολή της θανατικής ποινής. Ωστόσο, στην τελική ψηφοφορία για την καταδίκη σε θάνατο δεν υπήρξε η απαραίτητη ομοφωνία. Τρεις ένορκοι προσέθεσαν μια παράγραφο στην απόφαση, στην οποία αναφέρουν ότι θεωρούν πως ο Μουσάουι είχε «περιορισμένες» πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Μουσάουι αναμένεται να μεταφερθεί στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Κολοράντο, όπου εκτίουν ισόβια κάθειρξη και άλλα μέλη της Αλ Κάιντα.

Η μητέρα του από το Παρίσι ζήτησε από τις γαλλικές αρχές να αιτηθούν από τις αμερικανικές να εκτίσει ο γιος της, ο οποίος διαθέτει γαλλική υπηκοότητα, την ποινή του σε γαλλική φυλακή. Προσδιόρισε όμως ότι η γαλλική νομοθεσία, σε αντίθεση με την αμερικανική, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μείωσης της ποινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή