ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Μητέρα στα 62 της Βρετανίδα παιδοψυχολόγος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μητέρα αναμένεται να γίνει μια 62χρονη Βρετανίδα μετά τη θεραπεία γονιμότητας στην οποία υπεβλήθη. H παιδοψυχολόγος από το ανατολικό Σάσεξ, Πατρίσια Ράσμπρουγκ κατέφυγε σε τεχνητή γονιμοποίηση τον προηγούμενο Οκτώβρη προκειμένου να αποκτήσει παιδί, ενώ ο Ιταλός γιατρός της Σεβερίνο Αντινόρι, ο οποίος έγινε γνωστός όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης βοήθησε μια 62χρονη Ιταλίδα να γίνει μητέρα, δήλωσε ενθουσιασμένος και περήφανος για τα αποτελέσματα της τεχνικής του. Οπως υποστήριξε ο κ. Αντινόρι, η βιολογική ηλικία της κ. Ράσμπρουγκ είναι τα 45 έτη παρ’ όλο που η ίδια είναι 62 ετών. Επιπλέον, η μέλλουσα μητέρα αναμένεται να ζήσει 20 με 25 χρόνια, άρα δεν θα γεννήσει ένα παιδί που σύντομα θα είναι ορφανό.

ΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Θα δικάσουν Ερυθρούς Χμερ

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ. Ανακοινώθηκαν χθες τα ονόματα των δικαστών που θα κληθούν να δικάσουν τα πρωτοπαλίκαρα της οργάνωσης του Πολ Ποτ, η οποία ευθύνεται για τη γενοκτονία που σημειώθηκε στην Καμπότζη τη δεκαετία του ’70, κατά την οποία περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θανατώθηκαν. O υπουργός Δικαιοσύνης της Καμπότζης, Ανγκ Βονγκ Βαθάνα δήλωσε ότι το ανώτατο νομικό σώμα της νοτιοανατολικής Ασίας, το ανώτατο συμβούλιο των δικαστών έχει διορίσει 13 ξένους δικαστές και εισαγγελείς που θα συμμετάσχουν στη δίκη, ενώ έχει ακόμα υποδείξει 17 εκπροσώπους του OHE, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ένα κλίμα αμεροληψίας κατά τη διάρκεια της δίκης.

ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΝΓΚΑ

Δεν έφθασε το σήμα για τσουνάμι

ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ, Τόνγκα. Δεν λειτούργησε το σύστημα που θα έπρεπε να είχε μεταδώσει σε νησί του Ειρηνικού ωκεανού την προειδοποίηση για τον άμεσο κίνδυνο εμφάνισης καταστροφικού κύματος τσουνάμι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αξιωματούχου της νήσου Τόνγκα. Μετά την υποθαλάσσια σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τις νήσους Τόνγκα την Πέμπτη, οδήγησε το μετεωρολογικό κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού στην έκδοση προειδοποιήσεων για το ενδεχόμενο πρόκλησης τσουνάμι έως τη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο, η προειδοποίηση δεν έφτασε ποτέ στις νήσους Τόνγκα, καθώς ο σεισμός είχε προκαλέσει γενική διακοπή ρεύματος.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Σχέδιο για πανδημία γρίπης πτηνών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο έκδοσης ταξιδιωτικών οδηγιών, καθώς και για το κλείσιμο των σχολείων σε περίπτωση πανδημίας της νόσου των πουλερικών, αν και αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσωρινή καθυστέρηση της διάδοσης της ασθένειας, σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της νόσου. Το σχέδιο του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της γρίπης, το οποίο δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα, αποτελεί επέκταση ενός προγενέστερου σχεδίου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει τη συγκέντρωση αποθεμάτων σε εμβόλια και φάρμακα, καθώς και την εντατικοποίηση των ερευνών για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων εμβολίων.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Ο Πάπας αφόρισε δύο επισκόπους

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Το Βατικανό ανακοίνωσε χθες ότι αφόρισε αυτομάτως τους δύο επισκόπους που έχρισε η αναγνωρισμένη από το κινεζικό κράτος, Καθολική Εκκλησία της Κίνας, καθώς και τους δύο επισκόπους που χοροστάτησαν στη χειροτονία τους, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς την έγκριση του Βατικανού. Ο εκπρόσωπος του Βατικανού καρδινάλιος Ναβάρο-Βολς αναφέρθηκε στους κανόνες της Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι προβλέπουν τον αυτόματο αφορισμό όσων χοροστατούν στη χειροτονία και όσων χειροτονούνται, ενώ χαρακτήρισε τις δύο χειροτονίες, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Τετάρτη, «σοβαρή παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας. Το Βατικανό πληροφορήθηκε ότι επίσκοποι και ιερείς δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και απειλές από θεσμούς άσχετους με την εκκλησία.

ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μικροσκόπιο μεγάλης ευκρίνειας

ΛΟΝΔΙΝΟ. Νέο μικροσκόπιο μεγάλης ευκρίνειας, που αποκαλύπτει για πρώτη φορά εξαιρετικές λεπτομέρειες των υπό εξέταση υλικών, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Η συσκευή χρησιμοποιεί την τεχνική της μικροτομογραφίας μέσω ακτίνων Χ για την παραγωγή εικόνων υψηλής ευκρίνειας. Το μικροσκόπιο επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν την εσωτερική δομή των δειγμάτων που μελετούν, ενώ έχει πολλές δυνατότητες εφαρμογής, όπως τη διαπίστωση του ποσοστού διάβρωσης των δοντιών, την εξέταση του τρόπου αποθήκευσης του αργού πετρελαίου και την εξέταση απολιθωμάτων. «Οταν σαρώνουμε ένα δείγμα, το τοποθετούμε σε μια περιστρεφόμενη επιφάνεια και το φωτογραφίζουμε μέσω ακτίνων Χ σε 360 μοίρες, καθώς περιστρέφεται. Στη συνέχεια μετατρέπουμε μέσω προγράμματος υπολογιστή, τις ακτίνες Χ σε εικόνα τριών διαστάσεων», τόνισε καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Αυτιστικά ποντίκια

ΤΕΞΑΣ. «Αυτιστικά» ποντίκια δημιούργησαν επιστήμονες, αφαιρώντας ένα και μόνο γονίδιο από νευραλγικά σημεία του εγκεφάλου. Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια εμφάνισαν μετά την αφαίρεση του γονιδίου αδυναμία επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον και υπερευαισθησία. Ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τέξας εξέτασε ποντίκια από τα οποία είχε αφαιρεθεί το γονίδιο Pten, το οποίο σχετίζεται με άλλες εγκεφαλικές διαταραχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή