Το Ιντερνετ απειλεί τα ΜΜΕ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σιωπηρή επανάσταση πραγματοποιείται στις ημέρες μας, ενώ στην αιχμή της βρίσκεται η νέα γενιά, που μεγάλωσε σε δικτυωμένο, ψηφιακό κόσμο, όπου το Ιντερνετ είναι τρόπος ζωής.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο σύγχρονοι ειδησεογραφικοί κολοσσοί, το βρετανικό BBC και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έπειτα από σφυγμομέτρηση που παρήγγειλαν.

Ποιους εμπιστεύονται

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τα ΜΜΕ, ενώ μόλις 52% πιστεύει όσα του ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις. Το 72% δήλωσε ότι παρακολουθεί τις ειδήσεις κάθε ημέρα, με τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα και τις εθνικές ή τοπικές εφημερίδες να κατέχουν τα σκήπτρα της αξιοπιστίας στα μάτια των τηλεθεατών και αναγνωστών.

Τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους αισθάνονται οι κάτοικοι της Νιγηρίας (88% και μόλις 34% να εμπιστεύεται την κυβέρνηση), της Ινδονησίας (86% και 71% αντίστοιχα), της Ινδίας (82% και 66%) και της Αιγύπτου (74%). Στον δυτικό κόσμο, αντίθετα, οι ερωτηθέντες φάνηκε να εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους λίγο περισσότερο απ’ ό,τι εμπιστεύονται τα ΜΜΕ: Βρετανία (51% την κυβέρνηση και 47% τα ΜΜΕ) και Γερμανία (48% και 43%).

Η έρευνα σε δέκα χώρες του κόσμου έδειξε ότι η τηλεόραση αποτελεί την κυριότερη πηγή ενημέρωσης για τους περισσότερους από τους ερωτηθέντες. Η τάση, όμως, στους νέους οδηγεί στην υποκατάσταση των παραδοσιακών ΜΜΕ με τις νέες τεχνολογίες του Ιντερνετ, που απειλούν πλέον ευθέως την πρωτοκαθεδρία της ΤV.

Ενας στους πέντε ερωτηθέντες, ηλικίας 18 – 24 ετών, ανέφεραν ότι ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις από το Διαδίκτυο, ενώ μόλις 3% των 55 με 64 ετών χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για τον λόγο αυτό. Ακόμη σημαντικότερο πλεονέκτημα του Ιντερνετ, σύμφωνα με τους νέους της σφυγμομέτρησης, είναι η δυνατότητα που προσφέρει στους χρήστες του να μαθαίνουν για ξένες χώρες και πολιτισμούς.

Απειλούνται τα ΜΜΕ

Η πρόκληση εμφανίζεται πιο απειλητική για τα παραδοσιακά ΜΜΕ, σε χώρες όπου η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι εύκολη. Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης έδειξαν ότι στη Νότια Κορέα, όπου η χρήση του Ιντερνετ αφορά το 86% του πληθυσμού, η πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης απειλείται, τα ποσοστά υπέρ της τηλεόρασης είναι κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες υπέρτερα εκείνων του Ιντερνετ (41% για την τηλεόραση και 34% για το Ιντερνετ).

Η Νότια Κορέα είναι επίσης η χώρα με τις περισσότερες θετικές γνώμες υπέρ των blogs (χώρων συζήτησης και ελεύθερης δημοσίευσης στο Ιντερνετ), με το 38% των Κορεατών να δηλώνουν ότι τα εμπιστεύονται, ενώ την ίδια ώρα ο μέσος όρος στις υπόλοιπες εννέα χώρες είναι 25%.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η προτίμηση του κοινού στις ιστοσελίδες, οι οποίες σταχυολογούν ειδήσεις του ίδιου θέματος από διαφορετικές πηγές, όπως το Google News και το Yahoo Νews.

Η προτίμηση αυτή δείχνει ότι η εποχή, κατά την οποία οι αναγνώστες υιοθετούσαν άκριτα την άποψη των αγαπημένων τους εφημερίδων, παρήλθε ανεπιστρεπτί. Οι σύγχρονοι αναγνώστες θέλουν να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλλουν τις ειδήσεις διαφόρων μέσων, επιλέγοντας ποιο από αυτά αξίζει την εμπιστοσύνη τους.

Αν και η εμπιστοσύνη του κοινού στα ΜΜΕ αυξάνεται σε όλες τις χώρες, το 28% των ερωτηθέντων στις 10 χώρες είπε ότι έπαψε να παρακολουθεί ειδησεογραφική σελίδα του Ιντερνετ, επειδή διαφώνησε με το περιεχόμενό της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή