Αιματηρή επίθεση καμικάζι στο Ιράκ

Αιματηρή επίθεση καμικάζι στο Ιράκ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, καθώς και οι καθημερινές επιθέσεις με θύματα πολίτες και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Καθώς ο σιίτης υποψήφιος πρωθυπουργός κ. Μαλικί έχει περιθώριο μέχρι τις 21 Μαΐου να σχηματίσει κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις πλέον επικεντρώνονται στον διαμοιρασμό των υπουργείων, με τους σιίτες να απαιτούν το υπουργείο Εσωτερικών και τους σουνίτες να ζητούν πέντε υπουργεία, προκειμένου να μετάσχουν στην κυβέρνηση.

Το επίμαχο υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα από τα σημαντικότερα της κυβέρνησης, καθώς ελέγχει τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό. Ταυτόχρονα, είναι και ένα από τα πλέον αμαρτωλά υπουργεία, καθώς εκ των πραγμάτων εμπλέκεται και στον πόλεμο μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Τα σουνιτικά κόμματα κατηγορούν την απερχόμενη σιιτική-κουρδική κυβέρνηση ότι επέτρεψε στις θρησκευτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις των σιιτών να παρεισφρήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών και ότι λειτουργούν ελεύθερα ως τάγματα θανάτου με στόχο σουνίτες.

Χθες το Ιράκ έζησε μια ακόμη αιματηρή ημέρα, καθώς στη Βαγδάτη επίθεση αυτοκτονίας προκάλεσε τον θάνατο 10 πολιτών και τον τραυματισμό 52, ενώ λίγο αργότερα βομβιστική επίθεση προκάλεσε τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτών. Οκτώ ακόμη Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές του Ιράκ. Διάσταση απόψεων υπάρχει για το θέμα του βομβαρδισμού από την αμερικανική αεροπορία σπιτιού έξω από το Ραμάντι, όπου σύμφωνα με την αστυνομία σκοτώθηκαν 13 Ιρακινοί. Εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής αεροπορίας δήλωσε ότι στην περιοχή δεν υπήρξε καμία επιχείρηση βομβαρδισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή