Κύριο μέλημα του Ολμερτ η «αναδιάταξη» εποικισμών

Κύριο μέλημα του Ολμερτ η «αναδιάταξη» εποικισμών

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η εφαρμογή του σχεδίου «αναδιάταξης» των εποικισμών της Δυτικής Οχθης θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της διακυβέρνησης του Εχούντ Ολμερτ. Μιλώντας ενώπιον του ισραηλινού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας κυβέρνησης, ο κ. Ολμερτ έκανε λόγο για ενίσχυση των μεγάλων εβραϊκών εποικισμών της Δυτικής Οχθης και επανέλαβε τα περί χάραξης των τελικών συνόρων της χώρας μέχρι το 2010. Την ίδια στιγμή και ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς υπογράμμισε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αποτελεί μονόδρομο, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο ειρηνευτικό κουαρτέτο για τη Μ. Ανατολή, Μαρκ Οτε, κατέστησε σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να καταβάλλει επ’ αόριστον τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Τα μελλοντικά σύνορα της χώρας θα είναι πολύ διαφορετικά από τα σημερινά», τόνισε λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρόεδρος του Καντίμα, Εχούντ Ολμερτ. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι η διατήρηση των απομακρυσμένων εποικισμών της Δυτικής Οχθης εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους. Ο επικεφαλής του αποτελούμενου από το Καντίμα, τους Εργατικούς, το Σας και το Κόμμα των Συνταξιούχων ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι μεγάλοι εποικισμοί θα παραμείνουν για πάντα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαίρεσης της Ιερουσαλήμ. Οσον αφορά την προοπτική των διαπραγματεύσεων με την Παλαιστινιακή Αρχή, ο κ. Ολμερτ υποστήριξε ότι είναι άμεσα συνυφασμένη με την αναγνώριση του εβραϊκού κράτους από τη Χαμάς. Σημειώνεται ότι πηγές προσκείμενες στο Καντίμα άφηναν χθες να διαρρεύσει ότι ο κ. Ολμερτ θα εγκρίνει άμεσα σχέδιο για την επέκταση των μεγάλων εποικισμών της Δυτικής Οχθης και ότι το σχέδιο «αναδιάταξης» θα τεθεί σε εφαρμογή σε 18 μήνες. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εποίκων των υπό διάλυση εποικισμών θα εγκατασταθούν στη Μάλεχ Αντουμίμ και στην Γκους Κατίφ.

Αναταραχή στην Κνεσέτ πυροδότησε, τέλος, η δήλωση του εθνικιστή ηγέτη του Ισραήλ Μπεϊτινού, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος ζήτησε να καταδικαστούν σε θάνατο οι αραβικής καταγωγής βουλευτές που συνομιλούν με στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή