Ταύτιση απόψεων Μπους, Μέρκελ

Ταύτιση απόψεων Μπους, Μέρκελ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πλήρη συμφωνία στο ζήτημα του Ιράν διαπίστωσαν κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, οι οποίοι ανανέωσαν μάλιστα το ραντεβού τους -το τρίτο κατά σειρά σε διάστημα λίγων μηνών- για τον Ιούλιο. «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε διπλωματικές λύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ και έσπευσε να προσθέσει ότι οι πιθανότητες εκτόνωσης της κρίσης με ειρηνικά μέσα είναι μεγάλες. Από την πλευρά του, ο Μπους, ο οποίος δεν εφείσθη κοπλιμέντων για την καγκελάριο, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί τη Γερμανία και δη την εκλογική της περιφέρεια, στο Μέκλεμπουργκ-Πομερανία, λίγο πριν από τις 15 Ιουλίου, οπότε ανοίγει τις εργασίες της η σύνοδος των G8 στην Αγία Πετρούπολη, «για να δει από κοντά κι άλλους ανθρώπους σαν τη Μέρκελ». «Θέλω να γνωρίσει ανθρώπους που έζησαν όπως κι εγώ στην άλλη πλευρά του Τείχους», δήλωσε η καγκελάριος, η οποία μεγάλωσε και ανδρώθηκε πολιτικά στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Στο ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητά της στην αντιπαράθεση με την ισλαμική δημοκρατία και το ατομικό της πρόγραμμα. Ο Μπους χαρακτήρισε, εξάλλου, ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθηθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης. «Κλιμάκωση των αβροτήτων» μεταξύ Μπους και Μέρκελ διαπίστωσε σε χθεσινό σχόλιό του το περιοδικό Der Spiegel. «Για την αποστολή που τη συνόδευσε θα πρέπει να ήταν ένα dj‡ vu. Πάλι ο Μπους έκανε λόγο για τη συναρπαστική προσωπικότητα της Μέρκελ, η οποία έχει αναπτύξει ένα μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων χάρη στις εμπειρίες της με τη σιδερένια γροθιά του κομμουνισμού», επισήμανε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό.

«Φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει όντως εντυπωσιαστεί από τη βιογραφία της Μέρκελ και δεν σταματά να μιλάει για δημοκρατία και ελευθερία. Υπάρχουν όμως και πρακτικοί λόγοι για την εξιδανίκευσή της. Η Μέρκελ θεωρείται πλέον ο σοβαρότερος συνομιλητής της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, καθώς οι Μπλερ και Σιράκ βρίσκονται σε φάση συνταξιοδότησης, διανύουν τα τελευταία χρόνια της θητείας τους και σκοπεύουν να αποσυρθούν σύντομα».

Κατά το γερμανικό περιοδικό, το Βερολίνο εμφανίζεται ικανοποιημένο από τους διπλωματικούς τόνους που υιοθέτησε ο Μπους έναντι της Τεχεράνης, καθώς η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε να ασπάζεται την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης πως ύψιστη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συναίνεση της διεθνούς κοινότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή