Υποχωρητική εμφανίσθηκε η Τεχεράνη

Υποχωρητική εμφανίσθηκε η Τεχεράνη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Μεσούντος του διπλωματικού πυρετού στα Ηνωμένα Εθνη, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί του γαλλοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη, διά του υπουργού Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προέβη στις εν λόγω δηλώσεις από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συνοδεύει τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη σύνοδο των χωρών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας (ECO). Στην οργάνωση περιλαμβάνονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Πακιστάν, η Τουρκία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Μοτακί είχε επαναλάβει ότι η χώρα του, ως μέλος της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT), έχει δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Θα δει και τον Ερντογάν

Η σύνοδος στο Μπακού αποτελεί ευκαιρία για το Ιράν προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη και άλλων μουσουλμανικών χωρών, τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη. Σήμερα, ο Ιρανός πρόεδρος επρόκειτο να συναντήσει, μεταξύ άλλων, και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Ερντογάν θα ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο Αχμαντινετζάντ για συμβιβαστική λύση στην κρίση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Στα Ηνωμένα Εθνη, τόσο ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπόλτον όσο και ο Ρώσος Βιτάλι Τσούρκιν, εξέφρασαν την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία επί του γαλλοβρετανικού σχεδίου ψηφίσματος, πριν από την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος, το Ιράν καλείται να διακόψει όλες τις δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου αλλά και την κατασκευή αντιδραστήρα βαρέος ύδατος.

Στο παρόν στάδιο δεν ζητείται η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, όμως το Συμβούλιο Ασφαλείας επιφυλάσσεται προκειμένου η Τεχεράνη να ικανοποιήσει τα αιτήματά του. Επιπροσθέτως, ζητείται απ’ όλες τις χώρες να επαγρυπνούν για να αποτραπεί η μεταφορά υλικού και τεχνολογίας που θα συμβάλει στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Στο κείμενο, ωστόσο, δεν διευκρινίζεται το χρονικό διάστημα που θα δοθεί στο Ιράν για να συμμορφωθεί προς τις επιταγές του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ρωσία, σημαντική εταίρος όπως και η Κίνα, του πετρελαιοπαραγωγού Ιράν εμμένει στη θέση της για τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, είναι έτοιμη να υποστηρίξει το γαλλοβρετανικό σχέδιο ψηφίσματος αν τροποποιηθούν ορισμένες από τις πρόνοιές του. Από την πλευρά του, ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, πρωθυπουργός της Γαλλίας, τόνισε ότι η στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας σε μελλοντικό ψήφισμα του ΟΗΕ είναι απαραίτητη «για την αξιοπιστία των λεγομένων μας έναντι του Ιράν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή