Ανασχηματισμός μετά τη συντριβή

Ανασχηματισμός μετά τη συντριβή

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Δεινή ήττα, ως ανεμένετο, υπέστησαν οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη 4.360 τοπικών συμβούλων. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός στον ευρύτερο, μέχρι τώρα, ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Μεταξύ των υπουργικών κεφαλών που έπεσαν ήταν αυτές του Τζακ Στρο, του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αντικαθίσταται από την Μάργκαρετ Μπέκετ, υπουργό Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής και του Τσαρλς Κλαρκ, υπουργού Εσωτερικών, τον οποίο διαδέχεται ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας, Τζον Ριντ. Στην ηγεσία του βρετανικού υπουργείου Αμυνας τοποθετήθηκε ο Ντες Μπράουνι, υπουργός αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική και υπ’ αριθμόν δύο του υπουργείου Οικονομίας.

Ο Γκ. Μπράουν

Η εκλογική ήττα, η χειρότερη στην εννεαετή θητεία του Τόνι Μπλερ, πύκνωσε τις φωνές που αμφισβητούν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Με δηλώσεις του στο BBC, ο Γκόρντον Μπράουν, ο Βρετανός υπουργός Οικονομίας και πάγιος εσωκομματικός αντίπαλος του πρωθυπουργού, έκανε λόγο για «προειδοποιητική βολή για την κυβέρνηση» και ζήτησε να αρχίσει εδώ και τώρα η ανανέωση του κόμματος. Παρότι φέρεται ότι θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές, ο κ. Μπράουν τόνισε ότι τόσο ο Μπλερ όσο και το Εργατικό Κόμμα επιζητούν μια ήπια και συγκροτημένη αλλαγή στην ηγεσία.

Ο ανασχηματισμός της βρετανικής κυβέρνησης κρίθηκε απαραίτητος καθώς η κυβέρνηση Μπλερ πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από σειρά σκανδάλων. Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι αποτελεί κίνηση για ανάκτηση του τρωθέντος κύρους της κυβέρνησης και του ιδίου του κ. Μπλερ, η οποία όμως δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τη μεγαλύτερη πάντως έκπληξη προκάλεσε η αντικατάσταση του Τζακ Στρο στο Φόρεϊν Οφις από την Μάργκαρετ Μπέκετ. Ο κ. Στρο τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων. Μεταξύ των υπουργών που απομακρύνθηκαν, ο Τσαρλς Κλαρκ, υπουργός Εσωτερικών, ήταν εκείνος που πλήρωσε το τίμημα για την ευθύνη του στην αμφιλεγόμενη αποφυλάκιση 1.000 και πλέον ξένων κρατουμένων, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να απελαθούν. Ωστόσο, το άλλο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται ο Τζον Πρέσκοτ, αναπληρωτής του πρωθυπουργού Μπλερ, ο οποίος εξομολογήθηκε την εξωσυζυγική του σχέση, δεν κρίθηκε λίαν σοβαρό για την εικόνα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο κ. Πρέσκοτ να παραμένει στη θέση του.

Κέρδη Τόρις

Πριν από τις εκλογές, οι εκλογολόγοι επεσήμαναν ότι απώλεια περισσοτέρων από 200 εδρών μεταφράζεται σε βαριά ήττα για τους Εργατικούς. Σύμφωνα με το BBC, το Εργατικό Κόμμα έχασε τελικώς 256 έδρες εκ των 1.768 ενώ οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισαν 252. Οι Τόρις κατέλαβαν την εξουσία στα περισσότερα τοπικά συμβούλια στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, ενώ δεν κατάφεραν να καταγάγουν σημαντικές νίκες, όπως ήλπιζαν, σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Νιούκασλ. Η νίκη των Τόρις αποδίδεται στις ικανότητες του κ. Κάμερον, ο οποίος, λίγους μόνον μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόρθωσε να ανασυντάξει τις δυνάμεις των Συντηρητικών. Σε αυτήν τη διαπίστωση συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές, παρότι τονίζουν ότι οι Τόρις ωφελήθηκαν και από την ψήφο τιμωρίας που παραδοσιακά οι Βρετανοί ρίχνουν στην κυβέρνηση, στις τοπικές εκλογές. Τέλος, τα κέρδη για το τρίτο μεγαλύτερο βρετανικό κόμμα, τους Ελεύθερους Δημοκράτες, δεν ήταν σημαντικά. Ο νέος αρχηγός του κόμματος, σερ Μένζις Κάμπελ, δήλωσε ότι οι εκλογές δεν ήταν δοκιμασία για τον ίδιο αλλά για το κόμμα, την οποία κατόρθωσε να υπερβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή