Για τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο απολογούνται οι ΗΠΑ

Για τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο απολογούνται οι ΗΠΑ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Για πρώτη φορά από την αρχή του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» η αμερικανική κυβέρνηση απολογείται ενωπίων της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, κατ’ επέκταση και ολόκληρου του κόσμου, για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους κρατουμένους του «πολέμου» αυτού.

Τα δέκα μέλη της επιτροπής του OHE ρώτησαν χθες την αμερικανική αντιπροσωπεία για τη φημολογούμενη λειτουργία μυστικών φυλακών της CIA, τη μεταφορά υπόπτων σε τρίτες χώρες όπου πιθανώς βασανίζονται, για τις «ανακριτικές μεθόδους» που εφαρμόζονται σε φυλακές όπως αυτές του Αμπού Γκραΐμπ, του Μπαγκράμ και του Γκουαντάναμο, αλλά και για το πώς η Ουάσιγκτον ερμηνεύει την απόλυτη απαγόρευση βασανιστηρίων.

«Το αμερικανικό δίκαιο, αλλά και οι δεσμεύσεις που πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες απαγορεύουν τα βασανιστήρια και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν ή να παραβλέψουν τη διάπραξή τους», δήλωσε χθες, κατά την πρώτη ημέρα ακρόασης, ο κ. Μπάρι Λόβενκρον, υφυπουργός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εργασία. «Δεν είναι μόνο νομικής φύσεως η δέσμευσή μας. Συμμορφωνόμαστε και με την ηθική υποχρέωση, κάτι που το έθνος μας πράττει από τις πρώτες του ημέρες», τόνισε ο κ. Λόβενκρον.

Θα καταθέσουν 30

Περίπου 30 Αμερικανοί αξιωματούχοι από το υπουργείο Εξωτερικών, το Πεντάγωνο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας θα καταθέσουν ενωπίον της επιτροπής του OHE. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις 19 Μαΐου. Περιοδικά καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή του OHE όλα τα κράτη (141) που έχουν υπογράψει τη Διεθνή Συνθήκη κατά των Βασανιστηρίων, ωστόσο η τελευταία εξέταση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν το 2000, πριν αρχίσει ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».

«Η αμερικανική κυβέρνηση, όχι μόνον αποτυγχάνει να εξαλείψει τα βασανιστήρια, αλλά στην ουσία δημιουργεί ένα κλίμα στο οποίο ανθούν τα βασανιστήρια και άλλου είδους κακομεταχείριση, ενώ προσπαθεί να παρερμηνεύσει την έννοια βασανιστήρια», δήλωσε ο κ. Κουρτ Γκέρινγκ εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας. H Τζένιφερ Ντάσκαλ, επικεφαλής του νομικού τμήματος της οργάνωσης Human Rights Watch, τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα απολογηθούν για τις ενέργειές τους στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν σειρά από εσωτερικά σημειώματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, με τις οποίες στην ουσία επαναπροσδιορίζεται η έννοια των βασανιστηρίων, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, μόλις το 2004 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε οδηγία, σύμφωνα με την οποία η πρόκληση σωματικού πόνου για να θεωρηθεί βασανιστήριο θα πρέπει να «ισοδυναμεί σε ένταση με τον πόνο από σοβαρό σωματικό τραυματισμό, δυσλειτουργία οργάνου ή θάνατο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή