ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπλερ απέπεμψε Στρόου και Κλαρκ

Με ένα σαρωτικό ανασχηματισμό επιχείρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός να ανασκευάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που άφησε η δεινή ήττα των Εργατικών στις προχθεσινές δημοτικές εκλογές. Οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ και Τζακ Στρόου, «πλήρωσαν» με την καρατόμησή τους το πρωτόγνωρα χαμηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος -μόλις 26%- στην τοπική αναμέτρηση.

Τις θέσεις τους αναλαμβάνουν οι Τζον Ριντ και Μάργκαρετ Μπάκετ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία της χώρας. Η πέτρα του πρόσφατου σκανδάλου, ο Τζον Πρέσκοτ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση, διατήρησε μεν το πόστο του, αλλά έχασε το υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο νέος ηγέτης των Συντηρητικών, Τζέιμς Κάμερον, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ενισχυμένος από το 40%, που έλαβε το κόμμα του, αλλά και τη σοβούσα κρίση στους Εργατικούς.

Το κυβερνών κόμμα έχασε πάνω από 250 έδρες στα δημοτικά συμβούλια της χώρας και οι Τόρις κατέκτησαν ύστερα από είκοσι ολόκληρα χρόνια τα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών στο Λονδίνο, ανάμεσά τους το Χάμερσμιθ και το Φούλαμ. «Προειδοποιητική βολή» για την κυβέρνηση χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο εν αναμονή διάδοχος του Μπλερ και πάγιος εσωκομματικός του αντίπαλος, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ζήτησε άμεση ανανέωση των Εργατικών.