ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΙΡΑΚ, ΙΡΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενταση στις σχέσεις μεταξύ των Κούρδων

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ, Ιράκ. Προειδοποίηση απηύθυνε χθες υψηλόβαθμος Κούρδος του Ιράκ στους αντάρτες του ΡΚΚ, να μην αποτολμήσουν να διεξάγουν πόλεμο στην Τουρκία ή στο Ιράν από τα εδάφη του Ιράκ. Η προειδοποίηση έγινε καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των Κούρδων του Ιράκ, του Ιράν και της Τουρκίας. Οι δύο χώρες που διαθέτουν κουρδική μειονότητα έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά των ανταρτών του ΡΚΚ και των παρακλαδιών του. «Αυτοί (το ΡΚΚ) βρίσκονται στο έδαφός μας. Θέλουμε να σεβαστούν τους νόμους και να μη χρησιμοποιήσουν τα εδάφη μας ως βάση για την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά του Ιράν ή της Τουρκίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της επαρχίας Σουλεϊμανίγια του βορείου Κουρδιστάν. Ο Αχμέντ, μέλος της Πατριωτικής Ενωσης του κόμματος του Κουρδιστάν του προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, απάντησε ότι η περιοχή ελπίζει να συνάψει καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ιράν. Στο μεταξύ Κούρδοι χωρικοί εγκατέλειπαν χθες τα σπίτια τους στο βόρειο Ιράκ, μετά την επιδρομή με όλμους των ιρανικών δυνάμεων και τη μαζική συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων, που προετοιμάζονταν να χτυπήσουν με τη σειρά τους αντάρτες του ΡΚΚ.

ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΡΟΓΙΟ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Αμερικανοί βοηθούσαν συνωμότες

ΝΙΟΥΑΡΚ, Νιου Τζέρσι. Ενοχος δήλωσε πρώην στέλεχος του Λευκού Οίκου και του FBI στην κατηγορία της μεταβίβασης απόρρητων πληροφοριών σε συνωμότες, οι οποίοι, όπως παραδέχθηκε, προσπάθησαν να ανατρέψουν την πρόεδρο των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο. Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, ο πρώην αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών, Λέαντρο Αραγκονσίλο, ομολόγησε ότι προσπαθούσε επί πέντε χρόνια να διαβιβάσει απόρρητες πληροφορίες σε πρώην αξιωματούχους των Φιλιππίνων, οι οποίες προορίζονταν για τον πρώην αξιωματούχο της αστυνομίας, Μίκαελ Ακουίνο. Ο Αραγκονσίλο εργάστηκε ως στρατιωτικός σύμβουλος των αντιπροέδρων Αλ Γκορ και Ντικ Τσένι, ενώ στη συνέχεια μετατέθηκε στο FBI. Ο Ακουίνο και ο Αραγκονσίλο συνελήφθησαν μαζί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ε.Ε. ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ 34 EKAT. ΕΥΡΩ

Βοήθεια στους Παλαιστινίους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Υπέρ της άμεσης αποστολής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ προς την Παλαιστινιακή Αρχή, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και την καλύτερη πρόσβαση στα πόσιμα ύδατα», τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος για την παροχή Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λουί Μισέλ. Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σε περίπτωση που προκύψει ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Χαμάς, πάντως, έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει «κήρυξη πολέμου» τη δεδηλωμένη πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμερτ για μονομερή χάραξη των συνόρων της Δυτικής Οχθης.

ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Εφοδοι για τον Ράτκο Μλάντιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Εφοδο σε πολλά διαμερίσματα στο Βελιγράδι πραγματοποίησε χθες ειδική μονάδα της αστυνομίας, στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια στοιχεία οδήγησαν τις αστυνομικές αρχές στην πραγματοποίηση των εφόδων, ούτε εάν βρίσκονται κοντά στη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατιωτικού διοικητή. Τις προηγούμενες μέρες η επικεφαλής του Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου του ΟΗΕ, Κάρλα ντελ Πόντε, είχε δηλώσει ότι ο Μλάντιτς κρύβεται στην ευρύτερη περιοχή του Βελιγραδίου, αλλάζοντας καθημερινά τόπους διαμονής. Στο μεταξύ προφυλακίστηκαν χθες, ύστερα από δικαστική απόφαση, τρεις άνθρωποι που κατηγορήθηκαν ότι βοήθησαν τον Μλάντις να αποφύγει τη σύλληψη.

ΥΨΗΛΟ TO ΚΟΣΤΟΣ TOY ΠΥΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Αντιδρούν για το κτίριο-μνημείο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σχεδόν ένα δισ. δολ. αναμένεται να στοιχήσει η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος-μνημείου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο  Ground Zero, το σημείο όπου κατέρρευσαν οι δίδυμοι πύργοι, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις των αρχών. Οι αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει την ανακατασκευή παραδέχονται ότι το κόστος είναι εξωφρενικό, «παράλογα υψηλό», σύμφωνα με τα λόγια μέλους του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής για το Μνημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Γι’ αυτό και εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο νέων φιλονικιών σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης του ground zero, με εκκλήσεις για περικοπές δαπανών ακόμα και για το ενδεχόμενο απόσυρσης του σχεδίου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ TOY KOK ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

Ρωσοαμερικανική διένεξη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μετά τις έντονες διαφωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας στο Σ.Α. για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κόντρα των δύο χωρών μεταφέρθηκε στην «άσφαλτο». Αφορμή στάθηκε τροχαία παράβαση του Ιλία Μορόζοφ, διπλωμάτη και μέλους της ρωσικής μόνιμης αποστολής στον ΟΗΕ, ο οποίος οδήγησε σε σημείο δρόμου που ήταν κλειστός για επισκευές. Οι αμερικανικές αρχές έθεσαν στον Ρώσο διπλωμάτη το δίλημμα ή να παραμείνει στις ΗΠΑ και να δικαστεί ή να εγκαταλείψει τη χώρα, με τον τελευταίο να αποφασίζει το δεύτερο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το παγερό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών προκάλεσε την καυστική απάντηση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Μιχαήλ Καμίνιν, πέρασε στην αντεπίθεση. Παρουσιάζοντας στοιχεία, ο Ρώσος διπλωμάτης ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει σωρεία παραβάσεων από Αμερικανούς διπλωμάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή