Το σπίτι του μέλλοντος θέλει τον «δάσκαλό» του

Το σπίτι του μέλλοντος θέλει τον «δάσκαλό» του

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι εντυπωσιαζόμαστε από τη νέα τεχνολογία, αν και συχνά μπορεί να μας φοβίζει. Γι’ αυτό ακριβώς γεννήθηκαν οι… μπάτλερ των γκάτζετ, οι άνθρωποι που χειρίζονται με μαεστρία οτιδήποτε κυκλοφορεί στην αγορά και περιμένουν να εκτελέσουν κάθε μας εντολή σαν καλοκουρδισμένα ρομπότ.

Στην Αγγλία και στην Αμερική είναι πλέον περιζήτητοι, με τη φήμη τους να διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Για όσους ανακαίνισαν μόλις το σπίτι τους και θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στη μουσική, στις ταινίες, στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε κάθε δωμάτιο. Για όσους αγόρασαν μόλις εξοχικό και θέλουν να μεταφέρουν όλα τα αρχεία της δουλειάς χωρίς να χάσουν μια μέρα γι’ αυτό. Ή για τους ανυπόμονους που ονειρεύονται να υπήρχε κάποιος να προετοιμάσει το τεχνολογικό περιβάλλον του σπιτιού τους (από hi-tech φούρνο μέχρι φωτισμό) ώστε να τους υποδεχθεί όταν θα επιστρέψουν κατάκοποι απ’ τη δουλειά.

Οι σύμβουλοι θεμάτων ειδικής τεχνολογίας, όπως αυτοαποκαλούνται, εμφανίστηκαν για να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση για ανθρώπους που ξέρουν να χειρίζονται, να τοποθετούν, να παρακολουθούν την εξέλιξη των μικρών και μεγαλύτερων θαυμάτων που μπορούμε όλοι πλέον να διαθέτουμε κατ’ οίκον, ανάγκη που ξεπερνά τη χρήση ενός κομπιούτερ. Ενας επαγγελματίας τεχνολογικός σύμβουλος μπορεί να σχεδιάσει ειδικά για εσάς ένα πρόγραμμα αυτοματοποίησης όλων των ηλεκτρικών συσκευών, το καταλληλότερο home cinema για τον χώρο σας, το σύστημα ασφαλείας, ακόμη και να προγραμματίσει το κινητό σας τηλέφωνο να ανάβει τα φώτα του σπιτιού σας με ειδικό τηλεχειριστήριο. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι διαθέτετε τα ανάλογα γκάτζετ για να εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία του σήμερα, καθώς πολλοί από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πόσο πιο εύκολη (ή δύσκολη) μπορεί να γίνει η ζωή μας αν μάθουμε σωστά τους κανόνες του παιχνιδιού…

Η βρετανική εταιρεία Thinking Fish για παράδειγμα ανέλαβε πρόσφατα έναν πελάτη που είχε μόλις ανακαινίσει ένα βικτωριανό σπίτι με πέντε δωμάτια στο Λονδίνο. Το αρχικό του αίτημα ήταν να έχει πρόσβαση σε κάθε δωμάτιο από το διαδίκτυο, μαζί με ένα ολοκαίνουργιο τηλεφωνικό κέντρο με έγχρωμες οθόνες. Στο τέλος της ημέρας βρέθηκε να έχει μεγάφωνα στην πίσω αυλή, οθόνες υψηλής ευκρίνειας LCD σε κάθε χώρο του σπιτιού, ακόμη και στην κύρια κρεβατοκάμαρα, όλες συντονισμένες με ένα κεντρικό σύστημα που παρέχει πρόσβαση σε μουσική, ταινίες, παιχνίδια, εκατοντάδες cds και dvds. Τόσο οι φωτισμοί, όσο και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, πραγματοποιείται με το άγγιγμα μιας φορητής touch screen ή ένα χάδι στον… τοίχο.

Κι αν κάτι πάει στραβά; Υπάρχει 24ωρη υποστήριξη και μια ομάδα από ειδικούς που θα λύσουν το πρόβλημα. Εκείνο που έχει σημασία είναι και η γλώσσα που μιλάνε οι σύμβουλοι καθώς δεν απευθύνονται σε τεχνολογικά φρικιά αλλά σε καθημερινούς ανθρώπους που ανακαλύπτουν ταυτόχρονα ολοκαίνουργια παιχνίδια ζωής, όπως επίσης και η προσαρμογή κάθε τεχνολογικού θαύματος στη διαρρύθμιση του σπιτιού, όσο παλιό ή καινούργιο είναι, στην ακουστική του, στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο. Τα «μυστικά» της τεχνολογίας είναι καλά κρυμμένα στον τοίχο, στα ταβάνια, σε βιβλιοθήκες, σε μέρη που δεν φαντάζεστε, με κουμπιά που μπορούν να βάλουν σε λειτουργία «μια μικρή πόλη».

Σε πέντε χρόνια, όλοι θα μιλούν για τους τεχνολογικούς μπάτλερ. Μέχρι τότε μπορούμε να τους συμβουλευόμαστε σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις, όπως cornflake.co.uk, digitalplumbers.com, gibson-music.com, thelisteningrooms. com, thinkingfish.com… Αν δεν ξέρετε ούτε αυτό να κάνετε, τότε μάλλον θα πρέπει να επισπεύσετε τη γνωριμία σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή