Αποδοκίμασαν τον Ράμσφελντ

Αποδοκίμασαν τον Ράμσφελντ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΤΛΑΝΤΑ. Με αποδοκιμασίες, συνθήματα και δυσάρεστες απορίες υποδέχθηκαν αντιπολεμικοί διαδηλωτές τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ στην Ατλάντα, αποδεικνύοντας ότι η αμφισβήτησή του έχει επεκταθεί πλέον από τα κλιμάκια απόστρατων αξιωματικών σε μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης. «Γιατί μας είπατε ψέματα για να μας εμπλέξετε σε έναν πόλεμο, που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο;», ρώτησε τoν Ράμσφελντ ένας πρώην αναλυτής της CIA, ο οποίος τον κατηγόρησε ευθέως ότι υπερέβαλε εσκεμμένα, σχετικά με τους κινδύνους από το ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν για την παγκόσμια ειρήνη. Εξήγησε δε ότι αμφότεροι ισχυρισμοί-τόσο η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής όσο και οι υποτιθέμενες σχέσεις με την Αλ Κάιντα-που νομιμοποίησαν την εισβολή στο Ιράκ στα μάτια των Αμερικανών πολιτών, ήταν ψευδείς.

«Δεν είπα ψέματα», αντέτεινε ο υπουργός Αμυνας, ο οποίος έσπευσε να απαγορεύσει στους άνδρες της ασφάλειάς του να απομακρύνουν το πρώην στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών από την αίθουσα. «O πρόεδρος Μπους και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, είχαν περάσει εβδομάδες επί εβδομάδων, μελετώντας τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας μας», διευκρίνισε. Τρεις ακόμη παριστάμενοι εμπόδιζαν συστηματικά τον Ράμσφελντ να ολοκληρώσει την ομιλία του, αναπηδώντας κάθε τόσο από τη θέση τους και κραυγάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Η εμφάνιση του υπουργού Αμυνας στο Κέντρο Ιστορίας της Ατλάντα στη Τζόρτζια ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, αφού μόλις μπήκε στην αίθουσα μία γυναίκα ξεδίπλωσε ένα πανό, στο οποίο έγραφε: «Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου». «Δεν μπορώ να σιωπήσω. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να μπει στη φυλακή για εγκλήματα πολέμου», φώναξε η ακτιβίστρια. Ο Ράμσφελντ αντιμετώπισε το επεισόδιο με χιούμορ και σχολίασε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε στους αναποφάσιστους». Στην ομιλία του ο Ράμσφελντ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σύναψης πιο ευέλικτων συμμαχιών των ΗΠΑ με ξένα στρατεύματα, καθώς και στην επανεξέταση αμυντικών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή