ΚΟΣΜΟΣ

Αποχρωσεις

Δεσποινίς ή κυρία;

Οι Γαλλίδες, ή έστω κάποιες από αυτές, επιθυμούν και γι’ αυτό επιδιώκουν την κατάργηση του παρωχημένου όρου «mademoiselle», τον οποίο θεωρούν υποτιμητικό. Ολα άρχισαν όταν μια ανύπανδρη 40χρονη επιχειρηματίας, ονόματι απλώς Ματίλδη, για ευνόητους λογους, εξεμάνη με την απαίτηση του συμβολαιογράφου, στον οποίο είχε αποταθεί δι’ υπόθεσίν της να υπογράψει ως mademoiselle, ήτοι δεσποινίς κι ουχί κυρία. Αυτό ήταν. Ξεκίνησε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών -μέχρι στιγμής έχει συλλέξει 4.200- την οποία σκοπεύει να υποβάλει αρμοδίως, με αίτημα την κατάργηση του συγκεκριμένου όρου. Ενός όρου, ο οποίος πάντως απαντάται και σε άλλες γλώσσες, στην αγγλική ως «Miss», στη γερμανική ως «Fraulein», στην ημετέρα ως «δεσποινίς». Στην πράξη, οι Βρετανοί έλυσαν το πρόβλημα με το ουδέτερο «Ms», στη Γερμανία η χρήση του Fraulein ισοδυναμεί με προσβολή και η λέξη εξέλιπε από μόνη της, ενώ και στα καθ’ ημάς έχει κυριαρχήσει το «κυρία» αδιακρίτως. Στη Γαλλία, πάλι, οι γυναίκες διατηρούν ακόμη το δικαίωμα επιλογής και εφόσον θέλουν σώνει και καλά να αποκαλούνται mademoiselle κανείς δεν τους εμποδίζει, όπως και δεν τους υποχρεώνει στην πράξη τουλάχιστον, εφόσον ανήκουν στην κατηγορία. Μια κατηγορία, η οποία οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι εξέλιπε ως είδος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πια «μικρές κυρίες» υπό την έννοια εξάρτησης και μόνο ενδεχομένως λόγω ηλικίας, κολακεύονται ακόμη τα κοριτσάκια όταν τα αποκαλούν δεσποινίδες. Γι’ αυτά σημαίνει ότι μεγάλωσαν πια.

Κυνηγός συζύγων

Η γυναίκα είχε ταλέντο. Ηξερε πώς να βρίσκει ελεύθερους και μοναχικούς άνδρες, να τους προσεγγίζει και εν τέλει να τους παντρεύεται, προσβλέποντας στην όποια περιουσία τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των αρμόδιων αστυνομικών αρχών, η 46χρονη Αμερικανίδα από το Μίτσιγκαν είχε παντρευτεί πάνω από δεκαπέντε άνδρες. Κατά περιόδους μπορεί να ήταν παντρεμένη ακόμη και με τρεις άνδρες συγχρόνως, οι οποίοι ωστόσο δεν είχαν ιδέα ότι αποτελούσαν μέρος ενός ιδιότυπου… χαρεμιού. Κάθε φορά που χώριζε φρόντιζε αμέσως να αναπληρώσει το κενό, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό και την οδό του Διαδικτύου, μέσω του οποίου γνωρίστηκε με τον τελευταίο σύζυγό της, κατά δική του ομολογία. Σ’ αυτόν είχε πει ότι είχε παντρευτεί άλλη μια φορά. Πού να ξέρει ο δυστυχής, σε ποια σειρά μπορεί να βρισκόταν. Εναντίον της έχει ασκηθεί δίωξη όχι μόνο για πολυγαμία, αλλά και για απάτη.

Πάνω κάτω

Στο χρηματιστήριο των αστέρων του Χόλιγουντ, οι απολαβές ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, όπως κάποτε και η δόξα τους. Αυτό το γνωρίζουν από πρώτο χέρι όσοι συνέβη να δουν το όνομά τους στην κορυφή. Αλλά εσχάτως, οι χολιγουντιανοί αστέρες πέφτουν… θύματα της γενικότερης λιτότητας, που πλήττει και την κραταιά οικονομία του θεάματος. Γνωστά ονόματα, όπως αυτό της Νικόλ Κίντμαν, του Τζιμ Κάρεϊ, του Γουίλ Φερέλ και του Εντι Μέρφι είναι από αυτά, που καλούνται να περιορίσουν τις οικονομικές απαιτήσεις τους, επειδή απλούστατα οι εταιρείες δηλώνουν αδύναμες να τις ικανοποιήσουν. Το περιοδικό Entertainment Weekly, επικαλούμενο τα λεγόμενα των παραγωγών αναφέρει ότι οι εν λόγω ηθοποιοί δεν πρόκειται να λάβουν τα εκατομμύρια, που συμφώνησαν, αν οι ταινίες τους δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα.