Ενας κόσμος που να τους χωράει όλους

Ενας κόσμος που να τους χωράει όλους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτεύουσα των κινημάτων κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν η Αθήνα το τελευταίο τετραήμερο, καθώς φιλοξένησε τις εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Μια πολύχρωμη και πολύγλωσση «πολιτεία» στήθηκε από την περασμένη Πέμπτη έως σήμερα στο Ελληνικό, όπου χιλιάδες Ελληνες και πάνω από 7.000 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο σήκωσαν «τις σημαίες ενός κόσμου που να χωράει όλους τους κόσμους». Ανεπιθύμητη πάντως σ’ αυτή την πολιτεία της ειρήνης ήταν η αμερικανική πολιτική και ειδικά ο πόλεμος στο Ιράκ και οι πολεμικές απειλές εναντίον του Ιράν. Το σηματάκι «Hands off Iran» κυκλοφορούσε παντού, ενώ πολλές ήταν οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις στο σύνολο των περίπου 270 συζητήσεων που έγιναν στο τετραήμερο!

Τα θέματα των συζητήσεων ήταν τόσα πολλά και διαφορετικά όσο και οι οργανώσεις που συμμετείχαν. Εργατικά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς (από την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (όπως η Greenpeace και η Διεθνής Αμνηστία) οικολογικές κινήσεις, φεμινιστικές πρωτοβουλίες, θεματικές παρεμβάσεις, συναντήθηκαν με διανοούμενους, βουλευτές, συνδικαλιστές και δραστήριους πολίτες, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι. O νεοφιλελευθερισμός, ο ρατσισμός και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων βρέθηκαν στο στόχαστρο πολλών ομιλητών, κάτω από το γενικό σύνθημα «Να αλλάξουμε την Ευρώπη, να αλλάξουμε τον κόσμο». Ενώ η επιτυχία του φοιτητικού και εργατικού κινήματος στη Γαλλία, που επέβαλε την απόσυρση του νόμου CPE, αλλά και η εθνικοποίηση των εταιρειών φυσικού αερίου στη Βολιβία, ενίσχυε την αυτοπεποίθηση των συγκεντρωμένων.

Η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ είναι αναμφισβήτητα ένα μεγάλο γεγονός. Δεν λείπουν βέβαια και οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι έχει χάσει τον δυναμισμό του. Αλλοι αντιτείνουν ότι απεναντίας έχει αποκτήσει ένα πιο θετικό και δημιουργικό ρόλο, καθώς μπορεί πλέον να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις. Δεν λείπουν και κριτικές, από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ότι υποβαθμίζεται ο ανατρεπτικός χαρακτήρας του. Σε κάθε περίπτωση, όλοι έχουν επηρεαστεί σημαντικά από το κίνημα που εμφανίστηκε στο Σιάτλ το 1999.

H «K» επισκέφθηκε τον χώρο και μίλησε με τους Τάρικ Αλι, Αλεξ Καλίνικος, Βιτόριο Ανιολέτο για να φωτίσει πλευρές του προβληματισμού και παρακολούθησε τις συζητήσεις με θέμα «η αβεβαιότητα της απασχόλησης», που αποτελεί το πρώτο κοινωνικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή