Κέρδισε το στοίχημα ο Κάμερον

Κέρδισε το στοίχημα ο Κάμερον

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά εκλογικά οφέλη εξασφάλισε το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας στις τοπικές εκλογές της Πέμπτης, υπό τον νέο του ηγέτη, Ντέιβιντ Κάμερον, αποδεικνύοντας ότι πέτυχε να διευρύνει την πολιτική βάση του κόμματος πέντε μόλις μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας των Τόρις. Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο ηγέτης των Τόρις, είπε: «Ενισχύσαμε τη θέση μας σε όλη τη χώρα και δείξαμε, ότι στις μεγάλες πόλεις, όπως στο Λονδίνο, μπορούμε να επικρατήσουμε στα δημοτικά συμβούλια. Νικήσαμε σε επτά δημοτικά συμβούλια στην περιοχή του Λονδίνου, πολλά περισσότερα από ό,τι υπολογίζαμε. Χαίρομαι γι’ αυτό. Τώρα, όμως, αρχίζει η σκληρή δουλειά και δεσμεύομαι ότι δεν θα απογοητεύσουμε τους ψηφοφόρους μας».

Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Ερωτώμενος για τα χαμηλά ποσοστά, που εξασφάλισε το κόμμα σε Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Νιουκάστλ, ο κ. Κάμερον απήντησε: «Στην περιοχή του μητροπολιτικού Μάντσεστερ, εξασφαλίσαμε έδρες στα δημοτικά συμβούλια του Ουίγκαν, του Μπόλτον και του Μπιούρι. Παρά τα προβλήματα στο Νιουκάστλ και το Λίβερπουλ, το κόμμα διευρύνει εμφανώς την απήχησή του, προσελκύοντας νέους ψηφοφόρους. Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί βρίσκονται σε πολιτικό τέλμα, χάνοντας ψηφοφόρους που μετακινούνται προς την Κεντροδεξιά».

Κρίσιμη πρέπει να θεωρηθεί η επιτυχία των Τόρις στο δημοτικό συμβούλιο του Χάμερσμιθ-Φούλαμ στο δυτικό Λονδίνο, καθώς οι Συντηρητικοί εκτόπισαν τους Εργατικούς, ύστερα από είκοσι χρόνια στην αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής των Τόρις στο δημοτικό συμβούλιο του Χάμερσμιθ, Στίβεν Γκρίνχαλ, δήλωσε την Παρασκευή: «Η χθεσινή νύχτα υπήρξε ιστορική για τους Τόρις, καθώς δείχνει ότι το μήνυμα του κόμματός μας πέρασε στους ψηφοφόρους των αστικών κέντρων και όχι μόνο σε εκείνους των αριστοκρατικών προαστίων». Ο κ. Γκρίνχαλ απέδωσε ιπποτικά τη νίκη στις τέσσσερις προεκλογικές επισκέψεις που πραγματοποίησε ο κ. Κάμερον στην περιοχή. Ο Κάμερον πέτυχε να μεταδώσει την εικόνα του κεντρώου πολιτικού, κατά την εκστρατεία του για την προεδρία του κόμματος το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τη σκληρή ρητορική «τάξης και ασφάλειας» του αντιπάλου του, Ντέιβιντ Ντέιβις. Παρόλ’ αυτά, κουβαλάει τις ιδεολογικές αποσκευές των προκατόχων του: τον ευρωσκεπτικισμό, με προτάσεις όπως την αύξηση των ποινών φυλάκισης για πολλά πλημμελήματα, την αποχώρηση των Βρετανών ευρωβουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο και τη λυσσαλέα αντίδραση στο ενδεχόμενο αύξησης των βρετανικών χρηματοδοτήσεων στην Ε.Ε. Η νεανική όψη του κ. Κάμερον, όμως, οι αμερικανικού τύπου πολιτικές του πρακτικές (παρουσίαση της συζύγου και του νεογέννητου παιδιού τους στα ΜΜΕ, βόλτες με ποδήλατο υπό το βλέμμα της κάμερας) και η πρόσφατη εκλογική του επιτυχία τον καθιστούν επίφοβο αντίπαλο του Γκόρντον Μπράουν στις γενικές εκλογές του ερχόμενου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή