«Ο κόσμος όπως τον βλέπει» ο Λιονέλ Ζοσπέν

«Ο κόσμος όπως τον βλέπει» ο Λιονέλ Ζοσπέν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωθυπουργός της Γαλλίας από το 1997 έως το 2002, ο Λιονέλ Ζοσπέν ηγήθηκε της κυβέρνησης συνεργασίας σοσιαλιστών, κομμουνιστών και πρασίνων, που έσπειρε πολλές ελπίδες με το τολμηρό πείραμα του 35ώρου, για να θερίσει τελικά απογοητεύσεις, με αποτέλεσμα την οδυνηρή ήττα της Κεντροαριστεράς στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2002.

Μακριά από οποιοδήποτε πολιτικό ή κομματικό αξίωμα τα τελευταία χρόνια, αλλά μαχητικά παρών στη δημόσια συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, ο Λιονέλ Ζοσπέν θα παραστεί σήμερα στην παρουσία του βιβλίου του «Ο κόσμος όπως τον βλέπω», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η παρουσίαση θα γίνει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), Γιώργο Παπανδρέου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στις 7 μ.μ.

Το βιβλίο του Γάλλου πολιτικού επεκτείνεται σε μεγάλο εύρος διεθνών προβλημάτων, από την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ και την τρομοκρατία μέχρι την παγκοσμιοποίηση και την κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Αναφορικά με το τελευταίο, ο σοσιαλιστής πολιτικός απορρίπτει τόσο τη λογική της υπεράσπισης των κεκτημένων, όσο και την παθητική προσαρμογή σε μια νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση χωρίς κοινωνικά κριτήρια, εκθειάζοντας τον «τρίτο δρόμο» χωρών όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Καθώς είναι νωπός ακόμη ο αντίλαλος της έντονης διαμάχης που προκάλεσε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το περίφημο «σουηδικό μοντέλο», αναμένονται με ενδιαφέρον οι σχετικές τοποθετήσεις τόσο του κ. Ζοσπέν όσο και του κ. Παπανδρέου.

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις του κ. Ζοσπέν σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αναγνωρίζοντας την έντονη επιφυλακτικότητα της γαλλικής κοινής γνώμης και την ανάγκη να τοποθετηθεί ο γαλλικός λαός με δημοψήφισμα επί του θέματος, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας αποφεύγει να πάρει κατηγορηματική θέση υπέρ ή κατά της πλήρους τουρκικής ένταξης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η τουρκική περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία προηγούμενη φάση της διεύρυνσης της Ενωσης, λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος που εξακολουθεί να υφίσταται στην υποψήφια χώρα.

Μεθαύριο Πέμπτη, ο κ. Ζοσπέν θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη. Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης Γιώργο Καλαντζή και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή