Ανίερη συμμαχία Σιράκ – Σαρκοζί κατά του Βιλπέν;

Ανίερη συμμαχία Σιράκ – Σαρκοζί κατά του Βιλπέν;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ανίερη συμμαχία κατά του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν φέρεται να έχει συνάψει ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, με τον υπουργό Εσωτερικών και εσωκομματικό αντίπαλο του Ντε Βιλπέν, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ενδέχεται να αναλάβει πρωθυπουργός στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού. Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις στις οποίες έχει προβεί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου το γραφείο του κ. Σιράκ, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο να ασκεί πιέσεις στον υπουργό Εσωτερικών να αναλάβει πρωθυπουργός ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά του κυβερνώντος κόμματος από την επιδείνωση του κλίματος για το σκάνδαλο Clearstream. Την ίδια στιγμή, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP δηλώνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα θέσει όρους. Λαβή για τη φημολογία έδωσε η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Σαρκοζί στο προεδρικό μέγαρο την περασμένη Παρασκευή εν όψει της επικείμενης ακρόασής του ενώπιον δικαστών στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Clearstream. Σχολιάζοντας την εν λόγω επίσκεψη, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Le Monde ισχυρίζεται σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της την Κυριακή ότι ο Γάλλος πρόεδρος «απαιτεί από τον Σαρκοζί» να εξετάσει την προοπτική ανάληψης της πρωθυπουργίας. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο αποκλείουν την πιθανότητα ανασχηματισμού και δηλώνουν, αν και ανωνύμως, ότι τόσο ο κ. Ντε Βιλπέν όσο και το υπουργικό του συμβούλιο εξακολουθούν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του προέδρου.

Θα δεχθεί την πρόταση, υπό προϋποθέσεις

Κι ενώ η φημολογία διαπερνά σχεδόν το σύνολο του γαλλικού Τύπου, στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει συνέντευξη του βουλευτή του UMP, Πατρίκ Ντεβεντζιάν, στενού συνεργάτη του υπουργού Εσωτερικών, που τονίζει ότι ο κ. Σαρκοζί θα δεχθεί την πρόταση του κ. Σιράκ μόνον εάν του δοθεί εν λευκώ η δυνατότητα να εφαρμόσει την πλήρη δέσμη των δραστικών μεταρρυθμιστικών του μέτρων. Οπως επί λέξει δήλωσε ο εν λόγω βουλευτής, ο Σαρκοζί θα πρέπει να εφαρμόσει «το δικό του σχέδιο προωθώντας τη «ρήξη» που οραματίζεται για το 2007 σε περίπτωση εκλογής του ως προέδρου της Δημοκρατίας». Εκκληση για παραίτηση του πρωθυπουργού επανέλαβαν μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος σε συνάντησή τους στη Μασσαλία με τον Τζακ Λανγκ αναφωνώντας «αν αγαπάτε τη χώρα, φύγετε από την κυβέρνηση!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή